IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австралийският долар се търгува на 15-годишен връх спрямо йената

Според техническите анализатори причината за повишението е, че AUD/USD не успя да пробие убедително нивото на подкрепа от 0,8170

12:43 | 31.05.07 г.
Австралийският долар се търгува на 15-годишен връх спрямо йената

Австралийският долар достигна спрямо йената най-високата си стойност за последните 15 години насам. Причина за повшишението на австралийската валута бе фактът, че американските фондови пазари не последваха спада на тези в Китай и Европа и инвеститорите не започнаха да ликвидират т.нар. carry trade позиции.

Австралийският долар се повиши с 0,7 на сто или със около 70 пипса спрямо йената от вчера. Към момента кросът AUD/JPY се търгува на 100,34 йени за „австралиец“. Вчера 99,79 йени купуваха един австралийски долар.

Спрямо щатския долар австралийската валута също се повиши. Към момента един австралийски долар се разменя за 0,8250 щатски, или с около 30 пипса по-скъпо, отколкото вчера, когато кросът се търгуваше на 0,8218. По-рано AUD/USD стигна 0,8258, което бе най-високата му стойност от юни 2006 г. насам.

Вчера китайските пазари се понижиха значително с 6,8 на сто, след като министерството на финансите в страната утрои таксата, с която се облагат борсовите транзакции, за да спре бурния ръст на фондовите активи в Китай. Предишното драматично понижение на китайските фондови пазари на 27 февруари отприщи „лавина“ от спадове на световните пазари поради инвеститорските притеснения, че фондовите активи са преоценени. Това бе и причина за няколкопроцентно повишение на йената спрямо по-високодоходните валути, след като инвеститорите започнаха да ликвидират carry trade позициите си.

Вчера обаче този сценарий не се повтори и инвеститорите сметнаха, че спадът на китайските пазари ще бъде изолиран случай. Повишението на американските акции пък затвърди тези впечатления и успокои инвеститорите, че carry trade сделките ще продължат.

При carry trade сделките инвеститори теглят заеми в йени при ниска лихва и използват средствата, за да финансират високодоходни активи (най-често облигации) в други страни. Тъй като в Австралия лихвените проценти са едни от най-високите от тези на развитите икономики – 6,25 на сто, движенията на кроса AUD/JPY се влияят до голяма степен от сделките carry trade.

Австралийският долар се повиши, след като американските акции не последваха спада на китайските“, коментира за Bloomberg Дейвид Форестър от Barclays Capital в Сингапур. „Имаше лек спад в апетита за рискове на пазара, но след това carry trade се върна пак на мода“, продължи валутният специалист.

Друга причина за повишението на австралийската валута, според техническите анализатори, е че кросът AUD/USD не успя да пробие убедително нивото на подкрепа от 0,8170. В техническия анализ се използват историческите цени на валутите и се идентифицират ключови нива на „подкрепа“ и „съпротива“, за да се предвидят ценови движения.

„Най-вероятно на пазара му омръзна движението надолу и нивото под 0,8170 остана „желязно“ въпреки данните за по-ниските от очакванията продажби на дребно в Австралия вчера", коментира още Форестър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още