IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австралийският долар се търгува близо до 50-дневно дъно

Продажбите на дребно за месец април в страната отбелязаха ръст от само 0,1 на сто спрямо 1,1 на сто през март

10:40 | 30.05.07 г.
Австралийският долар се търгува близо до 50-дневно дъно

Австралийският долар се търгува около най-ниската си стойност от последните 50 дни, поради слаби данни за продажбите на дребно в Австралия. Продажбите на дребно за месец април в страната отбелязаха ръст от само 0,1 на сто – значително по-ниско от очакванията на експертите за увеличение от 0,5 на сто.

През март, ръстът на продажбите на дребно на месечна база бе 1,1 на сто. Голямата разлика между двата месеца сигнализира за значително забавяне в темповете на потребление. Това може да окаже ефект върху икономиката като цяло, тъй като потреблението е един от основните компоненти на БВП.

Слабият ръст на продажбите увеличи спекулациите, че централната банка на Австралия няма да увеличи лихвените проценти в близките месеци. Към момента основната лихва в Австралия е една от най-високите от тези на развитите икономики – 6,25 на сто. Те отстъпват само на тези в Нова Зеландия, където цените на заемите са 7,75 на сто.

Цените на облигациите в Австралия се повишиха рано тази сутрин, след като шансовете за ново увеличение на лихвите намаляха.

Австралийската валута също беше засегната от данните тази сутрин. Австралийският долар се понижи спрямо 11 от 16-те основни валути търгувани на международните пазари. Към момента един австралийски долар се разменя за 0,8178 щатски долара, по-ниско от стойността му вчера – 0,8211. Вчера AUD/USD достигна 0,8163, което е най-ниската стойност на кроса от 10 април насам.

Спрямо йената "австралиецът" също регистрира понижение днес. Към момента AUD/JPY се търгува на 99,47, като вчера кросът достигна 99,94 йени за австралийски долар.

Според индекса на Credit Suisse, калкулиращ обмените на лихвени плащания, инвеститорите са намалили очакванията си за увеличение на лихвите с 25 базисни пункта в Австралия през следващата година от 26 на сто до 24 на сто.

Спадът на китайските фондови пазари също повлия негативно на австралийския долар. Австралия е основен износител на суровини за азиатските страни. Китайското финансово министерство увеличи таксите, с които се облага търговията с акции, за да намали твърде бързото повишение на фондовите активи в страната. Индексът Morgan Stanely Capital International Asia-Pacific, бенчмарк за пазарите в Азия, Австралия и Нова Зеландия, се понижи с 0,5 на сто след новините от Китай.

Спадът в акциите от друга страна накара много инвеститори да затворят позициите си по посока на лихвения диференциал, или т. нар. carry trade, което оскъпи йената. Поради високите лихви в Австралия, австралийската валута е предпочитан таргет на подобни сделки с йената, при които инвеститорите обменят йени за австралийски долари, с които да финансират високо доходни активи (най-често облигации) в Австралия. Така когато новините не са в полза на carry trade-а може да се очаква това да засегне негативно и австралийския долар.

Има риск австралийският долар да се понижи“, коментира Грег Гибс, валутен специалист от ABN Amro Holding NV в Сидни, цитиран от Bloomberg. „Валутата се понижи след новините от Китай, които бяха причина за разпродажбата по фондовите пазари“, смята още Гибс

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още