IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Централната банка на Канада задържа лихвените проценти на 4,25 на сто

Рекордно високите цени на енергийните продукти и на суровинните метали бяха причина за повишение при цените на жилищата в Канада

16:39 | 29.05.07 г.
Централната банка на Канада задържа лихвените проценти на 4,25 на сто

Централната банка на Канада не промени лихвените проценти от досегашните им нива и ги задържа на 4,25 на сто. Това съвпадна с консенсусите прогнози на експертите.

Лихвените проценти бяха променени за последно през май 2006 г. Това бе осмата подред среща на Кралската банка на Канада, на която се взе решение да не се променят лихвените проценти.

Така цените на заемите в Канада са с 1 процентен пункт по-ниски от тези на южната й съседка, с 1,25 по-ниски от тези във Великобритания и със 2 и 3,5 процентни пункта по-ниски от тези в Австралия и Нова Зеландия. Лихвените проценти в Канада остават по-високи обаче от тези в еврозоната, Швейцария и Япония.

Според икономисти на TD Economics задържането на основните лихвени проценти толкова ниски ще бъде временно, съобщи CBC. Някои анализатори прогнозират две увеличения – през юли и септември.

Според Доун Десжарден от RBC Economics: „След като основният индекс на потребителските цени е доста над 2 процента и икономиката на страната очевидно набира сила, шансовете за намаление на цените се понижават, което прави голяма вероятността за ново увеличение на лихвените проценти по-късно тази година“.

Рекордно високите цени на енергийните продукти и на суровинните метали бяха причина за повишение при цените на жилищата в Канада, което доведе до повишението на канадския долар до най-високите му стойности от 30 години насам. Според анализатори, цитирани от Bloomberg, днешното решение на централната банка е мотивирано с несигурната ситуация с американската икономика, която е основен пазар за канадски стоки. По-слабото търсене в САЩ бе причина за съкращения в канадски фабрики, занимаващи се с износ на метали и автомобили.

Икономическите показатели за канадската икономика обаче остават силни. Брутният вътрешен продукт на страната се повиши с 3,5 на сто на годишна база за първото тримесечие на т.г. Това бе с 1 процентен пункт над очакванията на пазарните анализатори.

Инфлацията също нарасна повече от очакванията. В доклад на Statistics Canada от 17 май се посочва, че цените (без тези на волатилните стоки като някои храни и енергийни продукти) се е увеличила с 2,5 на сто за месец април на годишна база. Прогнозата на централната банка бе средните цени да се увеличат само с 2,2 на сто.

На днешното си заседание Бордът на директорите на централната банка на Канада се въздържа от това да дава прогнози за инфлацията в близко бъдеще и съобщи, че ще изчака данните от юни и юли.

Канадският долар се повиши във втората половина на деня след новините за лихвените проценти. Въпреки неизненадващия характер на решението очакванията за бъдещо увеличение на цените на заемите оскъпи канадската валута.

Кросът USD/CAD се понижи с около 100 пипса и към момента се търгува на 1,0731. Спрямо йената канадският долар спечели още повече – 120 пипса и към момента един канадски долар се разменя за 113,32 йени. В началото на тази седмица кросът се търгуваше на нива от 112,73 йени за канадски долар.

EUR/CAD също отбеляза значителен спад и към момента е 1,4490. Няколко минути по-рано едно евро се разменяше за 1,4623 канадски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още