IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай: Ще провеждаме валутната реформа постепенно

Според Ву Юи около 85% от търговския излишък на Китай със САЩ е генериран от чуждестранни компании, като Wal-Mart Stores Inc

13:15 | 25.05.07 г.
Китай: Ще провеждаме валутната реформа постепенно
“Юанът не е причината за щатския търговски дефицит и при значителна ревалвация китайската икономика ще пострада”, това заяви вицепремиера на Китай Ву Юи на среща с финансовия министър на САЩ Хенри Полсън във Вашингтон, цитиран от Блумбърг.
 
Вицепремиерът на най-многолюдната страна в света е заявил още, че Китай ще продължи реформата на валутната си система по свое осмутрение като това ще става постепенно.
 
Според Ву Юи около 85% от търговския излишък на Китай със САЩ е генериран от чуждестранни компании, като Wal-Mart Stores Inc, които изнасят продукция от Китай, която вече не се произвежда в САЩ. Става въпрос за продукцията от текстилната, обувната и мебелната промишленост.
 
Налагането на протекционистични мерки от страна на САЩ с цел свиване на рекордния търговски дефицит на страната с Китай от миналата година на стойност 232,5 млрд. долара, ще навреди и на двете страни, заявява още китайският вицепремиер.
 
На срещата двете страни са договорили увеличение на броя на полетите между САЩ и Китай, както и премахване на ограниченията за чуждестранните инвестиционни посредници да предлагат услугите си на китайския фондов пазар. Китай също така ще увеличи квотата за чуждестранни инвеститори, желаещи да купят ценни книжа на местния пазар.
 
От друга страна китайския вицепремиер е отказала да позволи на чуждестранни банки да притежават повече от 25% от местен трезор.
 
Миналата седмица Китай увеличи дневните граници, в рамките на които юана ще може да флуктуира, от 0,3% на 0,5%.
 
Китай се опасява, че ако позволи на валутата си да поскъпне с по-бързи темпове, това може да навреди до голяма степен на икономиката. Според изследване на Китайската народна текстилна камара текстилната индустрия генерира 72% от търговския излишък на страната и загубите за икономиката от всеки един процент поскъпване на юана, възлизат на 1,1 млрд. долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още