IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бордът на АЦБ е гласувал единодушно за увеличение на лихвите

Някои от поддръжниците на по-рестриктивна политика от членовете на борда дори са гласували за еднократно увеличение с 50 пункта

13:48 | 23.05.07 г.
Бордът на АЦБ е гласувал единодушно за увеличение на лихвите

Бордът на директорите на Английската централна банка е гласувал за увеличаването на лихвените проценти до 5,5 на сто единодушно, стана ясно днес, когато излязоха детайлите от срещата на 9 и 10 май.

Традиционно, детайлите от срещата излизат две седмици след провеждането на самата среща.

„Комитетът е съгласен с твърдението, че ако икономиката продължи да се развива в крак с прогнозата на централната банка, лихвите могат да бъдат увеличени още веднъж“, се казва в доклада на институцията.

Някои от поддръжниците на по-рестриктивна политика от членовете на борда дори гласуваха за еднократно увеличение с 50 базисни пункта.

Това е сигнал за генерална смяна към по-рестриктивна политика“, коментира Рос Уокър, икономист от Royаl Bank of Scotland, цитиран от Bloomberg. „Увеличиха се шансовете за ново повишение“, добавя той.

Увеличението през май е четвъртото от страна на банката от август 2006 година насам. Така лихвите на Острова стават по-високи от тези в САЩ – 5,25 на сто и тези е еврозоната 3,75 на сто.

На 16 май Английската централна банка понижи очакванията си за инфлацията през следващата година. Според банката, инфлацията ще намалее до 1,8 на сто до средата на 2008 г. Според прогнозите за икономическия ръст, през 2008 г. икономиката на Великобритания ще нарасне с 3 на сто, след което ще намалее леко под това ниво през 2009 г.

„Инфлацията в Обединеното кралство ще намалее в близък план. Въпросът е какво ще стане в средносрочен план“, коментира Питър Диксън, икономист в Commerzbank AG в Лондон.

Според детайлите от срещата на 9-10 май, членовете на борда не са единодушни относно инфлацията. Някои икономисти смятат, че е по-добре да се действа внимателно относно инфлацията, а други смятат, че твърде бързото увеличение на лихвите ще създаде рискове за ръста на икономиката.

След като стана ясно, че вотът на централната банка е бил единодушен, стерлингът се повиши спрямо основните валути на международните пазари.

Към момента един паунд се разменя за 1,9816 долара, което все още е под рекордно високото ниво от 18 април, когато кросът бе 2,0133. По-рано днес един паунд се разменяше за 1,9733.

Спрямо швейцарския франк стерлингът също се повиши и към момента GBP/CHF се търгува на 2,4347, което е със 100 пипса повече от стойността му преди да стане ясно решението на централната банка на Англия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още