IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайският юан стигна високи нива спрямо долара

Миналата седмица китайската централна банка увеличи границите, в които китайската валута може да се движи спрямо долара

13:43 | 21.05.07 г.
Китайският юан стигна високи нива спрямо долара

Китайската валута – юанът, се търгуваше вчера на ниво от 7,6650 юана за долар. В петък юанът се разменяше на нива близки до 7,6680. Дневната волатилност на валутата до момента се задържа в границите между 7,6667-7,6620 юана за долар.

Миналата седмица китайската централна банка увеличи границите, в които китайската валута може да се движи спрямо долара. Досега юанът можеше да се търгува в интервала от 0,3 на сто във всяка посока спрямо стойността, на която кросът отваря. Големината на този интервал бе почти удвоена, като сега китайската валута може да се търгува в интервал от 0,5 на сто във всяка посока.

Решението на китайската банка миналата седмица бе взето в резултат на дълги преговори, при които от Вашингтон се опитваха да убедят Пекин да направят по-свободна търговията с юана.

Китай е обвързал юана спрямо долара с цел да минимализира валутния риск, който може да възникне от резки промени в стойността на валутата на най-големия търговски партньор на страната - САЩ. Фиксираната стойност на китайската валута обаче не позволява на юана да поскъпне въпреки големия икономически ръст на Китай. Тази политика, въпреки че е изгодна за азиатската държава, е изключително непопулярна в САЩ, където се счита за една от важните причини за големия търговски дефицит на страната.

На 30 март американското правителство наложи мита на някой китайски хартиени продукти заради субсидирането от китайска страна на износителите.

В резултат на бурните темпове на ръст на китайската икономика, централната банка на Китай увеличи лихвените проценти за четвърти път за последната година на 18 май и завиши изискванията за резерви на банките. С тези две действия се цели да се „охлади“ икономиката, като се извадят част от парите в обращение и се забави потреблението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още