IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай увеличи лимита на позволения обем търговия с долара

Валутните пазари реагираха мигновено на новините от Пекин и доларът поевтиня значително спрямо йената

15:04 | 18.05.07 г.
Китай увеличи лимита на позволения обем търговия с долара

Китай „разшири“ дневния обем, в който е позволено да се търгува юанът спрямо щатския долар, съобщи Associated Press. Това ще позволи на на китайската валута да поскъпва повече спрямо долара.

Според експерти реформата е осъществена под натиска на Вашингтон да се юана да се търгува по-свободно.

Досегашната волатилност на китайската валута бе фиксирана на не повече от 0,3 на сто от дневната му стойност във всяка посока. Този интервал вече става 0,5 на сто във всяка посока.

Днешното решение на централната банка на Китай може да е продиктувано от дългите преговори със САЩ, в които Вашингтон целеше да намали големия си търговски дефицит, като притисне Китай да позволи на валутата си да поскъпне и така се увеличат цените на китайските продукти, основен пазар за които е щатският.

Валутните пазари реагираха мигновено на новините от Пекин и доларът поевтиня значително спрямо йената. Към момента USD/JPY се търгува на 120,91, като само минути преди това кросът стигаше 121,38. Най-ниската му стойност на деня бе 120,38 йени за долар.

Спрямо еврото доларът остана сравнително стабилен и след първоначален спад до 1,3465 към момента се търгува на нива от 1,3477 долара за евро. По-рано днес кросът стигна 1,3512 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още