IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в Канада по-висока от очакванията

Основният индекс на потребителските цени също отчете ръст от 0,2 на сто, като консенсусната прогноза бе увеличението да бъде само 0,1%

14:38 | 17.05.07 г.
Инфлацията в Канада по-висока от очакванията

Индексът на потребителските цени в Канада за април отчете ръст от 0,4 на сто, съобщиха от статистическото бюро на страната. Консенсусната прогноза бе за ръст на цените от 0,3 на сто. През март цените в северната съседка на САЩ нараснаха с 0,8 на сто.

Основният индекс на потребителските цени също отчете ръст от 0,2 на сто, като консенсусната прогноза бе увеличението да бъде само 0,1%.

Основният индекс на потребителските цени се счита за по-добър инфлационен индикатор, тъй като изключва от потребителската кошница волатилните цени на плодове, ядки, зеленчуци, плащания по ипотечни кредити, природен газ и други горива, разходи за междуградски транспорт и тютюневи изделия.

Валутните пазари реагираха на новината с поскъпване на канадския долар спрямо основните валути.

Кросът USD/CAD се понижи с около 40 пипса след излизането на новините и към момента се търгува на ниво около 1,0999 канадски долара за един щатски.

От началото на тази година канадският долар е поскъпнал с над 6 на сто спрямо щатския поради инвеститорските очаквания за бърз ръст на канадската икономика. Според анализатори на Citigroup, цитирани от Bloomberg, канадският долар ще стигне до 1,0400 спрямо щатския. Последната такава стойност на валутата бе през март 1977 г.

Ситуацията с кроса на канадския долар с еврото бе подобна. Към момента едно евро се разменя на международните валутни пазари за 1,4866 канадски долара. Минути по-рано кросът се търгуваше на 1,4929.

Следващото заседание на централната банка на Канада, на което ще се дискутират лихвените проценти, е на 29 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още