IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Немската икономика нарасна повече от очакванията

Френската икономика също бележи ръст от 0,5 на сто в периода януари-март 2007 година

10:26 | 15.05.07 г.
Немската икономика нарасна повече от очакванията

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия нарасна за първото тримесечие на 2007 г. с 0,5 на сто спрямо последните три месеца на 2006 г., съобщиха от Офиса за федерална статистика във Вайсбаден. Консенсусната прогноза бе за ръст от 0,3 на сто, като стойността за предното тримесечие бе ревизирана нагоре до ръст от 1 на сто.

Според анализатори, цитирани от Bloomberg, немската икономика може да продължи инерцията си, тъй като безработицата в Германия намалява и потребителите имаха време да си „поемат дъх“ от увеличението на ДДС от 16 до 19 на сто на 1 януари тази година. Позитивен е и фактът, че потребителското доверие в Германия стигна рекордно високи стойности през април.

„Потреблението намаля значително в началото на годината поради увеличението на ДДС. Ръстът обаче бе стимулиран от продължителни активни инвестиции, и добри данни от нетния износ“, се казва в съобщението на статистическото бюро.

Спрямо предната година немската икономика е нараснала с 3,6 на сто, ако се вземе предвид увеличението на общия брой работни дни. Очакванията бяха ръстът да бъде 3,1 на сто.

Като цяло перспективите са доста добри“, коментира пред Bloomberg Хосе Алзола от Citigroup Global Markets в Лондон. „Ние очакваме немската икономика да нарасне с 2,7 на сто до края на 2007 г. Потреблението ще започне да нараства постепенно след спада в началото на годината“, счита още Алзола.

Френската икономика също нарасна с 0,5 на сто в периода януари-март 2007 г. спрямо предното тримесечие. Ръстът бе по-нисък от консенсусната прогноза за ръст от 0,7 на сто.

Данните на Eurostat за промяната на БВП на 13-те страни, ползващи еврото, ще излязат днес в 12 часа българско време. Очакванията на анализаторите са за ръст от 0,5 на сто, по-нисък от повишението през предходното тримесечие от 0,9 на сто.

Еврото се повиши след излизането на новините и стигна нива от 1,3562 спрямо долара. В началото на тази седмица единната валута се разменяше за около 1,3530 щатски долара.

Спрямо йената обаче еврото поевтиня. Към момента едно евро се разменя за 162,73 йени. Вчера кросът на еврото с йената стигна 163,27 йени за евро.

Бурният ръст на европейските икономики обаче не е застрахован от забавяне. Спекулациите за забавяне на щатската икономика, а оттам - и на потреблението на най-големия пазар в света, могат да засегнат негативно и европейските компании. Високите стойности на еврото, също така, имат негативен ефект върху износа от еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още