IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Еврото продължава своя ръст, европейските облигации се понижават

Еврото се покачи и спрямо йената след спекулации, че евентуалното увеличени на лихвените проценти в еврозоната ще увеличи броя на сделките от типа carry trade

14:27 | 14.05.07 г.
Еврото продължава своя ръст, европейските облигации се понижават

Единната валута продължи своя ръст днес и стигна нива от 1,3555 заради спекулации на инвеститори, че ЕЦБ ще увеличи основните лихвени проценти поне още два пъти с по 25 базисни пункта до края на годината.

Тези спекулации бяха потвърдени и от спада в цените на европейските облигации днес. От началото на годината доходността на 2-годишните еврооблигации се е повишил с около 30 базисни пункта. Доходността по 2-годишните облигации се повиши с 3 базисни пункта до 11:05 часа в Лондон до 4,19 на сто, като по-рано стигна 4,22 на сто, което е и най-високото ниво от 2002 г. насам.

Цената на облигация с купон от 3,75 на сто и матуритет през март 2009 г. се понижи с 0,05 на сто или с 50 евроцента, като стигна 992,3 евро за облигация.

Доходността на 10-годишните облигации също се повиши с 3 базисни пункта до 4,26 на сто, като по-рано днес бе 4,27 на сто.

Лихвените проценти и цените на облигациите имат негативна корелация – при увеличаване на лихвените проценти, цените на облигациите се понижават и обратно. Когато цените на облигациите се понижат, доходността им се повишава, тъй като стойността на купона се запазва. Така, ако пазарът очаква повишение на лихвените проценти, облигациите понижават цените си и съответно увеличават доходността си и така оправдават очакваното повишение на лихвените проценти.

Спекулациите за двойното увеличение на лихвените проценти през тази година имаха и позитивен ефект върху еврото. Единната валута се повиши спрямо долара днес, като стигна ниво от 1,3555. При отварянето на пазара тази седмица еврото се разменяше за 1,3524 долара.

Еврото се покачи и спрямо йената след спекулации, че евентуалното увеличени на лихвените проценти в еврозоната ще увеличи броя на сделките от типа carry trade и по-високолихвени активи в Европа ще бъдат закупувани с нисколихвени йени. EUR/JPY стигна 163,15 йени за евро, като рано тази сутрин европейската валута се разменяше за 162,55 йени за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още