IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексът на входящите производствени цени на Острова с ръст от 0,7 на сто

Валутните пазари реагираха на новините за ценовата ситуация и паундът се понижи спрямо основните валути

12:24 | 14.05.07 г.
Индексът на входящите производствени цени на Острова с ръст от 0,7 на сто

Входящият индекс на производствените цени във Великобритания отчете ръст от 0,7 на сто за април, по данни на Националния статистически офис на страната. Очакванията бяха за ръст от 1 на сто, след като през март индексът нарасна с 1,2 на сто.

Входящият индекс измерва промяната в цените на продуктите, които компаниите плащат за стоки и услуги. Поради факта, че е много вероятно компаниите да трансферират промяната във входящите цени към крайния потребител, индексът на входящите производствени цени се счита за водещ инфлационен индикатор.

Обикновено възходящ тренд в стойностите на индекса има позитивен ефект върху валутата и обратно.

Индексът на изходящите производствени цени за април обаче отчете по-висок ръст от очакванията. Цените, на които стоките и услугите „напускат“ производителите, нараснаха с 0,5 на сто, като консенсусната прогноза бе за ръст от 0,3 на сто. За март изходящите производствени цени нараснаха с 0,4 на сто.

Валутните пазари реагираха на новините за ценовата ситуация на Острова и паундът се понижи спрямо основните валути.

Спрямо долара „кабелът“ поевтиня с около 30 пипса до 1,9799 веднага след излизането на новините. Към момента кросът на паунда с долара се търгува на 1,9819.

GBP/CHF също се понижи след новините. Към момента кросът се търгува на 2,4167, като час преди това бе 2,4209.

GBP/JPY се понижи след ръста си тази сутрин и към момента се търгува на 238,35, като най-ниската му стойност за деня е 238,13, а най-високата - 238,69.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още