IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Йената се повиши значително, carry trade сделките намаляват

Индексът за волатилност VIX се повиши до 13,6 пункта, което е и най-високата му стойност от 1 май насам

14:42 | 11.05.07 г.
Йената се повиши значително, carry trade сделките намаляват

Японската валута се повиши значително тази сутрин, след като спадът на световните фондови пазари накара част от инвеститорите да ликвидират част от carry trade позициите си.

Щатските пазари се понижиха вчера, след като големият търговски дефицит, ниските продажби на дребно и високите вносни цени бяха интерпретирани от инвеститорите като сигнал за забавяне на щатската икономика.

Ако йената продължи да расте и днес, тази седмица ще бъдете първата за последните девет, в които йената се е повишила.

Сред най-понижилите се валути бяха именно тези с по-високи лихвени проценти, които са и таргет на carry trade сделките – английският паунд и новозеландският долар.

Всичко това е свързано със снощното движение на акциите и йената печели от това“, коментира за Bloomberg Ейдриан Хюс от Societe Generale в Лондон.

Снощи и трите основни индекса в САЩ се понижиха. Най-голямо бе повишението на Nasdaq. Технологичният бенчмарк се понижи с 1,65 на сто до 2 533 пункта. Dow Jones Industrial Average и S&P 500 се понижиха съответно с 1,11 на сто и с 1,40 на сто.

Спекулациите, че лихвените проценти в Китай ще бъдат увеличени още тази седмица, за да се „охлади“ китайската икономика, помогнаха на йената да възвърне част от позициите си. Скъпият юан прави японските стоки по-евтини в Китай, което от своя страна увеличава печалбите на японските износители и това има положителен ефект върху йената.

Индекса за волатилност VIX на чикагската борса за опции, измерващ инвеститорските очаквания за волатилност на пазара, се повиши до 13,6 пункта, което е и най-високата му стойност от 1 май насам.

По-слабите други валути, увеличиха относителната сила на йената. Еврото се понижи, след като ЕЦБ не промени лихвените проценти и президентът й Жан-Клод Трише отказа да даде по-конкретна индикация за бъдещата политика на централната банка в момент, в който пазарът търсеше сигнал за две повишение на лихвените проценти в еврозоната тази година. 

Към момента USD/JPY се търгува 119,90, като вчера кросът стигна 120,53 йени за долар. EUR/JPY се понижи значително до 161,05, като вчера по обяд еврото стигна 163 йени за долар. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още