IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейската централна банка задържа лихвените проценти на 3,75 на сто

Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише акцентира върху инфлацията, но отказа да се наеме с обещание за повишение на лихвените проценти

16:14 | 10.05.07 г.
Европейската централна банка задържа лихвените проценти на 3,75 на сто

Европейската централна банка (ЕЦБ) не промени основните лихвени проценти от 3,75 на сто на заседанието си днес. Решението на централните банкери съвпадна с очакванията на пазарните анализатори, които прогнозираха, че ЕЦБ няма да промени лихвените проценти на тази своя среща.

В изказването, последвало решението на централната банка, Жан-Клод Трише акцентира върху инфлацията. Президентът на ЕЦБ потвърди, че банката ще бъде агресивна в борбата си с инфлацията и намекна за възможността от бъдещо увеличение на лихвените проценти като начин да се поддържа стабилност на цените.

Трише започна изказването си с фразата „решихме да не променяме лихвените проценти на тази среща“, която бе интерпретирана като знак, че ЕЦБ ще повиши лихвените проценти на следващата си среща. Това повлия на еврото и то се повиши за момент спрямо долара. След това обаче единната валута се насочи надолу, тъй като инвеститорите очакваха потвърждение и за второ увеличение тази година.

Такова потвърждение обаче липсваше в речта на Трише и еврото загуби до момента 50 пипса спрямо долара. Причина за спада, въпреки акцента върху инфлацията, бе, че най-вероятно, пазарът вече е калкулирал две увеличения на лихвените проценти до ниво от 4,25 на сто. Тези очаквания за второ увеличение бяха една от най-важните движещи сили зад поскъпването на еврото и когато те не се оправдаха и президентът на ЕЦБ отказа да се наеме с категорично потвърждение на такова увеличение, еврото пое надолу. Така спекулациите, че пазарът е избързал с поскъпването на еврото, станаха причина за неговия спад.

Трише коментира, че очаква ръстът на икономиката в еврозоната да продължи със „стабилно“ темпо.

Той потвърди, че бъдещите решения на банката ще бъдат взети само на базата на информация и че ЕЦБ няма да се наеме с „обещание“ за бъдещето.

На въпрос на журналист дали ще има увеличение на лихвените проценти през юни, Трише отказа да потвърди дори едно повишение през следващия месец. Бордът на банката ще чака нови данни и тогава ще вземе решение, но Трише потвърди, че „охлаждането“ на инфлацията ще остане основен приоритет на банката. Това обаче не бе достатъчно силно потвърждение на досегашните пазарни очаквания за по-агресивна политика на ЕЦБ.

Трише заяви, че силният долар е в интерес на САЩ както според него, така и според американските власти. Президентът на ЕЦБ умело избягваше да говори за еврото и за ефектът от високото евро върху инфлацията. Възможно е високите стойности на еврото да са отчасти пречка за инфлацията и това да премахне нуждата от увеличаване на лихвените проценти с цел нейното контролиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още