IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Йената падна до рекордно ниски стойности спрямо еврото

Ниската инфлация в Япония се превръща в пречка за централните банкери на страната да увеличат изключително ниските лихвени проценти

10:56 | 03.05.07 г.
Йената падна до рекордно ниски стойности спрямо еврото

Йената се понижи днес до рекордните стойности от 163,58 йени за евро. Причината за спада на японската валута бе увеличеният брой на т.нар. carry trades (при които нисколихвени йени се използват за финансиране на по-високодоходни активи извън Япония) при спекулациите, че японската централна банка ще остави основните лихвени проценти от 0,5 на сто непроменени в близко бъдеще.

От началото на годината до момента йената губи общо 3,9 на сто спрямо еврото и заради спекулациите, че от Европейската централна банка ще увеличат цените на заемите в еврозоната от досегашните им стойности от 3,75 на сто.

Ще мине време преди Банката на Япония да повиши лихвените проценти. От ЕЦБ ще увеличат лихвените проценти един, ако не и два, пъти тази година. Ще продължим да сме свидетели на по-високо евро-йена“, коментира пред Bloomberg Беса Деда, валутен анализатор в Commonwealth Bank of Australia в Сидни.

Ниската инфлация в Япония се превръща в пречка за централните банкери на страната да увеличат изключително ниските лихвени проценти. До момента цените на заемите в страната са най-ниски измежду развитите икономики. За сравнение, тези в еврозоната са 3,75, в САЩ и Великобритания са 5,25, а тези в Нова Зеландия 7,75%.

Ще бъде изключително трудно на централната банка на Япония да повиши лихвените проценти в близко бъдеще, тъй като „страната на изгряващото слънце“ тепърва излиза от дългогодишен период на дефлация. Така Тошихико Фукуи и другите централни банкери рискуват да създадат предпоставки за нов период на дефлация, ако повишат лихвените проценти без сериозни данни за икономически ръст и повишение на цените.

Към момента EUR/JPY се търгува близо до върха си на нива от 163,52. Кросът на йената с щатския долар е 120,13.

Според Такаши Ямамото от Mitsubishi UFJ Trust & Banking Corp. еврото ще продължи да расте повече спрямо йената отколкото спрямо долара. Според японския анализатор ще сме свидетели на пробив от нивото от 164 през следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още