IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ралито на световните пазари върна carry trade-a на форекс пазара

Изгледите на много анализатори са йената да продължи своя спад

10:52 | 21.04.07 г.
Ралито на световните пазари върна carry trade-a на форекс пазара

Йената прекъсна 3-дневното си повишение спрямо основните валути и падна с 0,2 на сто до 118,73 йени за долар на търговията вчера. Японската валута загуби 0,09 на сто спрямо еврото и EUR/JPY стигна нива от 161,43.

Причина за спада на йената бе повишението на фондовите борси в Европа, Азия и САЩ. Нийл Джонсън от Mizuho Financial Group Inc. коментира пред Bloomberg: „Акциите са се превърнали в барометър за рисковия апетит на инвеститорите. Carry trade-a се върна на мода.“

Carry trade е тип инвестиция, при която пазарните играчи използват големи лихвени диференциали между валути, за да реализират арбитражна печалба.

Изгледите на много анализатори са йената да продължи своя спад, тъй като оптимистичните очаквания за световната икономика ще накарат повече инвеститори да теглят заеми в нисколихвените йени, с които да финансират високодоходни активи в Нова Зеландия, Австралия, САЩ и Великобритания.

Спадът на йената се ускори след доклад на най-големия ежедневник Yomiuri, според който централната банка на Япония ще намали прогнозата си за инфлацията през първата половина на тази година в доклад, който излиза на 27 април.

Според икономическата теория ниската инфлация ще направи по-трудно евентуално решение за ново повишение на лихвените проценти в Япония, тъй като това може да причини дефлация.

За момента лихвените проценти в Япония са най-ниски от тези на развитите икономики – само 0,5 на сто. За сравнение, в Нова Зеландия те са 7,25%, в Австралия - 6,25%, а във Великобритания и САЩ по 5,25 на сто.

Еврото запази силните си позиции, като се повиши за 4-та поредна седмица спрямо долара. В момента единната валута се търгува близо до абсолютния си връх от декември 2004 г. от 1,3663 долара за евро.

Според пазарния анализатор Ник Бененброук от Wells Fargo Bank в Ню Йорк еврото ще продължи ръста си, тъй като „пазарите стават все по-уверени, че Европейската централна банка ще увеличи лихвените проценти“.

На въпросите дали еврото не се е покачило твърде бързо финансовият министър на Люксембург Жан-Клод Юнкер коментира днес пред Bloomberg, че еврото се е повишило постепенно и „няма причина за паника“.

Според данни на Комисията по търговия със стокови фючърси във Вашингтон броят на „залозите“ от страна на големите хедж фондове и други големи спекуланти, че еврото ще поскъпне, се е увеличил на 106 770 спрямо рекордния брой от миналата седмица от 104 394.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още