IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Серия от позитивни икономически данни в Европа

Единната валута обаче остана безразлична към положителните данни

12:42 | 17.04.07 г.
Серия от позитивни икономически данни в Европа

Всички макроикономически индикатори за европейските икономики, които трябваше да излязат днес, показаха позитивни, по-високи от очакванията стойности. Изненадващо обаче еврото остана стабилно и не реагира на данните.

Продажбите на дребно в Швейцария за месец февруари са нараснали с 4,5 на сто на годишна база. Прогнозата на експертите бе за ръст от 4 на сто.

Италианският търговски дефицит за месец февруари е 1,8 млрд. евро, или с 0,2 млрд. евро по-малко от консенсусната прогноза. През януари търговският баланс на Италия бе отрицателен на стойност 3,7 млрд. евро.

Индексът ZEW, измерващ икономическите очаквания в еврозоната, отбеляза стойности от 10,7 пункта за месец  април при консенсусна прогноза за 8 пункта.

Единната валута обаче остана безразлична към позитивните финансови данни и продължи да се търгува на нива от 1,3534 спрямо долара и 161,36 спрямо йената. Дневният спред на EUR/USD до момента е около 50 пипса а на ЕUR/JPY – 105 пипса.

Стерлингът не последва примера на еврото и реагира на позитивните новини от Острова.

Индексът на потребителските цени за Великобритания за месец март отбеляза ръст от 3,1 на сто на годишна база. Стойността на индекса бе с 0,3 процентни пункта по-високо от очакванията на анализаторите за ръст на инфлацията от 2,8 на сто за март на годишна база.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва волатилните продукти като храна, енергия, алкохол и цигари и често се смята за по-добър инфлационен индикатор, също регистрира ръст с 1,9 на сто при пазарни очаквания за стойност от 1,8 на сто.

Това повиши кабела към средата на деня и към момента той се търгува на 1,9978 спрямо щатския долар и 2,4230 спрямо швейцарския франк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още