IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските пазари отвориха високо, доларът поскъпна

Стабилната търговия най-вероятно ще увеличи доверието в по-рискови активи, което може да доведе до пробив на нивото от 120 на USD/JPY

17:53 | 16.04.07 г.
Щатските пазари отвориха високо, доларът поскъпна

Към момента Dow Jones Industrial Average е на ниво 12 681,20 - с 0,55 на сто повече от петък. Nasdaq добави 0,75 на сто от началото на американската сесия и към момента се котира на 2 510,61 пункта. Широкият S&P 500 добави 0,76 на сто до 1 463,89 пункта.

Причината за повишението бяха по-високите от очакванията финансови резултати на Citigroup. От финансовата институция съобщиха днес, че печалбата за първото тримесечие се е понижила с 11 на сто. Ако не се смятат разходите по преструктуриране на компанията обаче, печалбата ще бъде значително по-висока от прогнозираната.

Спадът на цените на суровия петрол също подкрепи американските книжа. Днес петролните фючърси се понижиха със 7 цента до 63,56 долара за барел.

В началото на американската сесия излязоха и данните за продажбите на дребно в САЩ през март, които са се увеличили с 0,7 на сто в сравнение с ръст от 0,5 на сто през февруари.

Освен позитивната макроикономическа информация, новините за продажбата на SLM Corp., по-известна като Sallie Mae, също повишиха американските пазари. От компанията, която отпуска студентски заеми, заявиха съгласието си да бъдат закупени от J.P Morgan Chase&Co и Bank of America Corp. за 25 млрд. долара или 60 долара за ценна книга.

Високото отваряне на американските фондови пазари оказа позитивно влияние върху долара. От 16:30 часа българско време, когато Wall Street отваря, USD/JPY прибави 20 пипса и към момента се търгува на 119,74. EUR/USD падна с близо 10 пипса до 1,3545.

Стабилната търговия днес на американските фондови пазари, комбинирана с оптимистичното изказване на Алън Грийнспан за глобалната икономика тази сутрин, най-вероятно ще увеличат доверието на инвеститорите в по-рискови активи, което ще запази присъствието на carry trade на пазара. Това може да накара USD/JPY да пробие нивото от 120 днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още