IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Грийнспан – вече оптимист за щатската икономика

На конференция в Токио днес Грийнспан коментира, че ръстът на глобалната икономика ще коригира проблемите в щатската икономика

12:33 | 16.04.07 г.
Грийнспан – вече оптимист за щатската икономика

Бившият президент на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан омаловажи изказванията си от март, когато намекна, че има шанс щатската икономика да изпадне в рецесия, съобщи Bloomberg. Тогава той дори посочи, че вероятността това да стане е около 30 на сто.

На конференция в Токио днес Грийнспан коментира, че ръстът на глобалната икономика ще коригира проблемите в щатската икономика. Развитието на другите световни икономики ще породи търсене на продуктите на големите американски компании като Microsoft, което ще има позитивен ефект върху щатската икономика. В днешното си изказване Грийнспан не е изявил никакви страхове от възможност за рецесия в САЩ.

Според него промяната към пазарна икономика в някои държави, които досега са оперирали при централно планирана икономика, е катализирала период на растеж с ниска инфлация.

Грийнспан омаловажи и страховете на някои анализатори, че проблемите в ипотечния сектор ще засегнат и други части на американската икономика. Според известния икономист ипотечният сектор представлява пренебрежимо малка част от щатската икономика. Така Грийнспан коригира изказването си от 15 март, когато предрече, че нарасналият брой лоши кредити може да „прелее“ в други сектори на икономиката и така да причини рецесия.

Според доклад на Международния валутен фонд (МВФ) от миналата седмица, световната икономика ще нарасне с 4,9 на сто тази година в сравнение с 5,4 на сто за 2006 г., а щатската ще се увеличи с 2,2 на сто през 2007 спрямо растеж от 3,3% през 2006.

Прогнозата на МВФ съвпада с очакванията на Федералния резерв от 21 март за "умерен ръст" на щатската икономика през 2007 г. От Фед съобщиха още, че не очакват рецесия през тази година.

Днешното изказване на Грийнспан най-вероятно ще окаже положително влияние върху щатските фондови пазари, което от своя страна може да има положителен ефект и върху цената на долара.

Към момента EUR/USD се търгува на 1,3558 а USD/JPY - на 119,49.

В петък Dow Jones Industrial Average затвори на 12 612,13 пункта, което бе с 0,47 на сто повече от стойността му в четвъртък, а S&P 500 затвори без промяна на 1 452,85. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още