IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската централна банка запази лихвите на ниво от 3,75%

Голяма част от пазарните участници са на мнение, че през юни тази година финансовата институция ще предприеме ново повишение до 4%

16:41 | 12.04.07 г.
Автор - снимка
Създател
Европейската централна банка запази лихвите на ниво от 3,75%
Европейската централна банка запази основната лихва в еврозоната без промяна на ниво от 3,75%, каквито бяха и консенсусните прогнози на анализаторите.

Голяма част от пазарните участници са на мнение, че през юни тази година финансовата институция ще предприеме ново повишение до 4%. Причина за това е силният икономически растеж на Стария континент. Темповете на нарастване на заплатите и цените в еврозоната са най-силните за последните шест години. От 1999 година насам инфлацията в еврозоната надвишава всяка година целевото ниво от 2%, определено от Централната банка.

Днес бяха публикувани и финалните данни за брутния вътрешен продукт на еврозоната за четвъртото тримесечие на миналата година, който бележи ръст от 3,3% на годишна база. Износът на страните, ползващи единната валута, нараства с 3,6 на сто.

От Международния валутен фонд също са на мнение, че евентуално повишение на лихвите в близките месеци ще бъде оправдано, с оглед развитието от началото на 2007 година.

Към момента еврото се търгува за 1,3470 долара, като остава почти без изменение след обявяването на решението на централните банкери. Курсът на единната валута спрямо японската йена леко се понижи до 160,36.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още