IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Настроенията на производителите в Япония се влошават

По-слабите от очакваното данни засилиха спекулациите, че централната банка на Япония няма да увеличи лихвените проценти

10:41 | 02.04.07 г.
Настроенията на производителите в Япония се влошават

Индексът Tankan, измерващ настроенията на големите производители в Япония, отчете понижение за първото тримесечие на 2007 година до 23 пункта. По-малко представители на "големия бизнес" в Япония са категоризирали атмосферата като благоприятна в сравнение с последното тримесечие на 2006, когато Tankan достигна 25 пункта. Понижението от 2 пункта за това тримесечие изненада пазарите, тъй като прогнозите на експертите бяха за ниво от 24 пункта. 

Tankan измерва бизнес настроенията на хората от големите производствени компании, като те трябва да отговарят на серия въпроси, свързани с търсенето, предлагането, цените, продажбите, ситуацията с работната ръка и др. Проучването се извършва директно от централната банка на Япония и се следи с голям интерес от валутните търговци, тъй като големите японски производители са и най-големите участници в износа, който е изключително важен за японската икономика.

По-слабите от очакваното данни засилиха спекулациите, че централната банка на Япония няма да увеличи лихвените проценти от стойностите им до момента от 0,5 на сто и през този месец, което обикновено понижава йената. Следващото събиране на централната банка на Япония ще бъде на 10 април.

След излизането на данните в 2:50 българско време йената се понижи и стигна нива от 118,08 спрямо щатския долар и 157,63 спрямо еврото. След това обаче японската валута възстанови част от загубите си и към момента USD/JPY се търгува на 117,63 а EUR/JPY - на 157,13.

Индексът Tankan, измерващ настроенията на големите доставчици на услуги, остана непроменен спрямо предното тримесечие на ниво от 22 пункта. Прогнозите на анализаторите бяха за ръст до 23 пункта.

Въпреки по-слабите данни японската икономика остава силна и проучванията не показаха значителни промени в плановете за капиталовложения. Очаква се през тази година инвестициите на големите производители да се увеличат с 2,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още