IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителските разходи в САЩ за февруари скачат двойно над очакванията

Доларът се повиши след обнадеждаващите данни за щатската икономика

16:07 | 30.03.07 г.
Потребителските разходи в САЩ за февруари скачат двойно над очакванията

Потребителските разходи за месец февруари са се повишили с 0,6 на сто. Консенсусната прогноза на анализаторите бе за ръст от 0,3 на сто, като за януари ръстът при потребителските разходи бе 0,5 на сто спрямо предния месец.

Личните доходи за февруари също са нараснали с 0,6 на сто при анализаторски прогнози за ръст от 0,3 на сто. За януари ръстът бе от 1 на сто.

Индексът, измерващ инфлационното напрежение при потребителските цени PCE (Personal Consumption Expenditure), отчете ръст от 0,3 на сто при прогнозиран ръст от 0,2 на сто. За разлика от индекса на потребителските цени, PCE е ориентиран още повече към потребителя и измерва „кошницата“ от продукти и услуги, характерни за крайните потребители. Това е „бичи“ сигнал за долара, тъй като умерено висока инфлация би спряла Федералния резерв от понижение на лихвените проценти.

Рано тази сутрин стана ясно, че индексът на потребителски цени на годишна база в Япония е паднал с 0,2 на сто. Това, заедно с умерената инфлация, регистрирана днес от PCE индекса в САЩ, прави двойката USD/JPY изключително привлекателна за валутните инвеститори, тъй като след данните за дефлация увеличение на лихвените проценти в Япония е по-малко вероятно.

След излизането на новините в 15:30 долара се повиши спрямо основните валути. EUR/USD падна с около 40 пипса и към момента се търгува на 1,3305. USD/JPY стигна до 118,37, което бе малко под тридневния връх на долара спрямо йената от 118,39. USD/CHF също отчете значителен ръст и към момента се търгува на 1,2216.

Тези данни върнаха инвеститорския оптимизъм в икономиката на Щатите, като освен долара, опциите върху основните индекси в САЩ се повишиха около час преди да отвори борсата в Ню Йорк, съобщи Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още