IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БВП на САЩ за 2006-та нарасна неочаквано

Брутният вътрешен продукт на САЩ бележи ръст от 2,5% за последното тримесечие на миналата година

16:02 | 29.03.07 г.
БВП на САЩ за 2006-та нарасна неочаквано

Брутния вътрешен продукт на САЩ за последното тримесечие на 2006 година регистрира ръст от 2,5 на сто. Съобщиха от бюрото по икономически анализа на САЩ. Това повишение бе по-високо от консенсусната прогноза на експерти, които предвиждаха повишението от 2,2 на сто от третото тримесечие да се повтори.

Ценовият индекс на БВП, който измерва разликата между номиналния и реалния  БВП, регистрира ръст от 1,7 на сто. Ценовият индекс на БВП е един от най-адекватните индикатори за ръста на инфлацията. Увеличението му през последното тримесечие на 2006 г. бе в рамките на очакванията на пазара и консенсусната прогноза на специалисти.

Днешните новини затвърдиха оптимизма на инвеститорите от вчера, когато гуверньорът на Федералния резерв Бен Бернанке, увери сенатската икономическа комисия, че икономиката ще продължи да расте със „средновисоки темпове“, а ипотечната криза, причинена от проблмите в жилищния сектор, няма да засегне другите части на икономиката.

Бернанке коментира, че инфлацията остава основна грижа на Федералния резерв, което е и „бичи“ сигнал за долара.

Валутните пазари реагираха мигновено на добрите новини днес и доларът поскъпна спрямо основните валути. Към момента EUR/USD се търгува на 1,3329, като преди излизането на информацията в 15:30 българско време кросът бе на ниво от 1,3343. USD/JPY също отчете ръст от около 30 пипса и в момента се търгува на 117,74. Спрямо стерлинга американската валута се разменя на нива от 1,9620.

Новините от пазара на труда в САЩ добавиха още малко вятър в платната на долара. Около половин час преди началото на американската бросова сесия от Министерство на труда в САЩ съобщиха, че молбите за помощи за безработица за седмицата до 24 март са намалели спрямо предната на 308 хиляди. Това изненада експертите, тъй като повечето прогнози бяха за увеличение до 320 хиляди нови молби. За седмицата до 17 март 316 хиляди души са подали молби за помощи за безработица.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още