IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Йената се понижи днес след двудневно рали

Японските инвеститори са купили със 17,7 млрд. йени повече чуждестранен дълг, отколкото са продали за седмицата преди 23 март

12:36 | 29.03.07 г.
Йената се понижи днес след двудневно рали

Японската валута отстъпи днес, след като стана ясно, че инвеститори са започнали отново да купуват чуждестранни активи и така да стимулират т.нар. carry trades.

Йената се повиши във вторник и сряда, след като излязоха данни на министерството на финансите на Япония, че японските инвеститори са продали облигации за 2,3 трлн. йени (19,6 млрд. долара) за 6-те седмици до 10 март.

Днес йената се понижи спрямо всички 16 основни валути след новината, че инвеститорите са започнали отново да влагат в чуждестранни облигации. Японските инвеститори са закупили повече чужди облигации, отколкото са продали за седемте дена преди 23 март, съобщиха от финансовото министерство на страната.

Купуването на чужди облигации от японци обикновено има негативен ефект върху японската валута, тъй като наводнява пазара с йени и това понижава цената им.

Японските инвеститори са купили със 17,7 млрд. йени (150 млн. долара) повече чуждестранен дълг, отколкото са продали за седмицата преди 23 март. Това повлия на валутните борси и йената се понижи днес до 117,43 спрямо щатския долар и до 156,69 спрямо еврото.

Според Ричард Грейс, главен валутен експерт в Commonwealth Bank of Australia, йената ще продължи да отстъпва и през идната седмица. Експертът коментира пред Bloomberg, че „ръстът на глобалната икономика ще вдъхне доверие на японските инвеститори, които ще продължат да инвестират в чужбина". Според Грейс йената може да падне до 118 спрямо долара и 157 спрямо еврото през следващата седмица.

Спадът на йената спрямо долара може да е лимитиран, тъй като утре се очаква данните за потребителските разходи за февруари в САЩ да покажат най-нисък ръст за предходните 4 месеца. Консенсусната прогноза на експерти е, че потребителите са увеличили разходите си с 0,3 на сто през февруари. През януари увеличението бе от 0,5 на сто спрямо декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още