IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бернанке отново акцентира върху инфлацията*

Инфлацията, според председателя на Фед, може да бъде стимулирана от високите цени на петрола и високте заплати в някои сектори на икономиката

17:52 | 28.03.07 г.
Бернанке отново акцентира върху инфлацията*

Основният акцент в речта на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке пред Сената на САЩ днес бе „неудобно високото“ ниво на инфлацията. Според Бернанке инфлацията все още е над нивото, което Федералния резерв смята че е нужно за продължителен и стабилен растеж.

Инфлацията, според председателя на Фед, може да бъде стимулирана от високите цени на петрола и високте заплати в някои сектори на икономиката.

Има опасност по-високите компенсации да бъдат прехвърлени от фирмите на крайните цени на продуктите, което може да окаже инфлационно напрежение, каза още Бернанке. Това обаче не е задължително, тъй като според президента на Фед, по-високите компенсации могат да бъдат балансирани с увеличената продуктивност на работниците и това да не доведе до силна инфлация.

Относно проблемната ситуация в ипотечния сектор на САЩ, Бернанке коментира, че не очаква тя да има сериозен и дълготраен негативен ефект върху останалите сектори на американската икономика. Бернанке се придържаше към досегашната теза на Фед за „средновисок ръст“ на икономиката.

На въпрос от член на сенатската икономическа комисия, пред която Бернанке изнесе доклада си, защо неговия предшественик Алън Грийспан предвиди 30 на сто шанс икономиката на САЩ да влезе в рецесия наскоро, Бернанке отговори, че въпреки несигурната ситуация, от Фед се придържат към прогнозата за „средновисок ръст“ на икономиката и през 2007 година.

Като метод за „поправяне“ на жилищната ситуация от Федералния резерв ще подготвят правила за отпускане на ипотечни заеми за в бъдеще, като с това се цели да се прекрати даването на безотговорни кредити, които по-късно оказват тежест на икономиката.

На въпрос дали ръстът на икономиката на САЩ не е в крайната си фаза и естественият път от тук нататък не е рецесия след досегашния бум, Бернанке отговори че не вярва в цикличните теории за „старата възраст“ на икономиката, според които експанзия е задължително последвана от рецесия. Според него, историческите данни показват, че периодите на експанзия са били с различни интервали и е невъзможно да се предположи кога развитието на дадена икономика е стигнало своя връх.

Бернанке не изрази опасения относно новините за преструктурирането на доларовите запаси на Китай. Според него, диверсификацията на резервите на Китай няма да има сериозен ефект върху икономиката и валутата на САЩ.

На сенаторски въпрос да изясни какво имаше в предвид Комитетът за операции на отворения пазар (FOMC) в изказването си миналата седмица за „неутрална политика“, Бернанке отговори, че думата „неутрална“ рефлектира нарасналата несигурност в икономиката и че Федералният резерв, няма да има конкретна политика, а ще действа според ситуацията, що се отнася до промяна на лихвени проценти. Помолен да даде по-ясна индикация дали ще има промяна в лихвените проценти скоро, Бернанке заяви, че Фед няма да дадат такава индикация, тъй като смятат, че е по-добре пазарът сам да определи цените на активите и финансовите инструменти.

На фона на икономическите данни от последните няколко дни, речта на Бернанке може да се опрадели като умерено позитивна и това повиши долара, който към момента се търгува на 1,3332 спрямо еврото и 116,78 спрямо японската йена. Спрямо британската лира зелената валута се повиши с над 40 пипса за последния един час до ниво от 1,9608.

*Актуализирана към 19 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още