IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дефицитът по текущата сметка на Великобритания нарасна на 12,7 млрд. паунда

Ръстът на брутния вътрешен продукт на Обединеното кралство за четвъртото тримесечие на 2006 г. неочаквано се е забавил до 0,7 на сто

15:37 | 28.03.07 г.
Дефицитът по текущата сметка на Великобритания нарасна на 12,7 млрд. паунда

Разликата между вноса и износа на Великобритания за четвъртото тримесечие на 2006 година нарасна на 12,7 млрд. паунда. Резултатите от Лондон изненадаха пазарите, тъй като прогнозата на експертите бе дефицитът да намалее до около 9 млрд. паунда. За предното тримесечие дефицитът бе 10,5 млрд. паунда.

Новият дефицит е 3,8 на сто от брутния вътрешен продукт, което е най-високата му стойност от второто тримесечие на 1990 година насам.

Дефицитът по текущата сметка на Великобритания с другите страни от ЕС се е увеличил на 6,6 млрд. паунда  от 6,3 млрд. паунда за третото тримесечие на 2006.

Текущата сметка измерва разликата между вноса и износа на стоки, услуги, инвестиции и парични трансфери. Балансът по текущата сметка е най-изчерпателният индикатор за потока на капитали между страната и останалия свят. Обикновено нарастващ дефицит има негативно влияние върху валутата на страната.

Валутният крос на GBP/USD се понижи днес до 1,9593 от 1,9652 в началото на азиатската сесия. Кабелът остана стабилен спрямо еврото и към момента се търгува на ниво 0,6794 за евро. Най-силно стерлингът се обезцени спрямо йената, където инвеститорите ликвидираха т.нар. carry trades и понижиха GBP/JPY до 229,98.

По-рано днес стана ясно, че ръстът на брутния вътрешен продукт на Обединеното кралство за четвъртото тримесечие на 2006 г. неочаквано се е забавил до 0,7 на сто. Данните бяха изненадващи, защото прогнозата на експерти бе темпото на ръст от предното тримесечие от 0,8 на сто да се запази.

Въпреки това забавяне на английската икономика, темповете на развитие остават сравнително високи, което може да накара в скоро време централната банката на Англия да увеличи лихвените проценти от 5,25 на сто до 5,50 на сто. Ако това стане може да очакваме повишение в стойностите на английската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още