IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът се обезцени след намеци на Фед за "подкрепяне" на икономиката

Спрямо йената спадът на американската валута бе умерен

11:36 | 22.03.07 г.
Доларът се обезцени след намеци на Фед за "подкрепяне" на икономиката
Доларът падна близо до двугодишното си дъно спрямо еврото, след като Федералният резерв остави основните лихвени проценти от 5,25 на сто непроменени и намекна за „бъдещо подкрепяне“ на икономиката от негова страна.

До момента EUR/USD се търгува на 1,3370, като вчера в 20:00 българско време преди изказването на Фед валутният крос се търгуваше на 1,3299.

Въпреки че запазването на досегашното ниво на лихвените проценти не бе изненада за валутните пазари, коментарите на Федералния резерв бяха. Изказването на централната банка на САЩ бе интерпретирано от инвеститори като сигнал за бъдещо намаление на лихвените проценти.

Доларът се обезцени спрямо еврото, а спрямо австралийския долар стигна до 0,8088 което е най-ниската стойност от 10 години насам.

Спрямо йената спадът на американската валута бе умерен. Стабилността на световните фондови пазари стимулира т.нар. carry trades, при които инвеститорите финансират високодоходни позиции в САЩ и други страни с високи лихвени проценти със заеми от йени.

Японското правителство излезе с доклад за повишение на цените на земите и имотите, което може да е края на продължилото почти 15 години поевтиняване на имотите.

На 20 март гуверньора на Централната банка на Япония Фукуи каза, че банката ще вземе предвид цените на недвижимото имущество при решение за промяна на лихвените проценти. Краят на дефлацията при недвижимите имоти в Япония може да развърже ръцете на централните банкери и да доведе до увеличение на лихвените проценти от 0,5 на сто (най-ниските измежду големите икономики).

Днес в 15:20 българско време ще бъде изказването на Бен Бернанке, президент на Федералния резерв.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още