IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията във Великобритания се повиши с 0,4% за февруари

По-високата инфлация от очакваното увеличи спекулациите за ново повишение на лихвените проценти в страната

12:14 | 20.03.07 г.
Инфлацията във Великобритания се повиши с 0,4% за февруари

Потребителските цени в Обединеното кралство са скочили с 0,4 на сто за месец февруари. Така повишението в инфлацията за последните 12 месеца е 2,8 на сто.

Данните за повишението изненадаха пазара, тъй като консенсусната прогноза на икономисти, запитани от Bloomberg, бяха за годишна инфлация от 2,7 и за дефлация за месец февруари от -0,8 на сто.

Индексът на цените на дребно, изчисляван всеки месец, също отчете повишение за февруари. Той отчете ръст от 0,7 на сто спрямо цените на дребно през януари, като консенсусната прогноза бе за повишение от 0,5 на сто.

Това повлия и на стерлинга и след излизането на данните за инфлацията в 11:30 българско време той се повиши с около 100 пипса на 1,9554 спрямо долара.

По-високата инфлация от очакваното увеличи спекулациите за ново повишение на лихвените проценти от централната банка на Англия. До момента лихвените проценти във Великобритания са на ниво от 5,25 на сто. Ако инфлацията продължи да расте, може да очакваме повишение в скоро време от 0,25 процентни пункта.

Според специалисти обаче инфлацията на Острова може и да намалее през идните месеци поради спада на цените на енергията.

Днес излязоха и данните за паричното предлагане М4. Според Лондонския офис за национална статистика обемът на паричната циркулация във Великобритания е нараснал с 0,9 на сто за месец февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още