IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японската банка няма да увеличи лихвените проценти

Йената стигна двуседмичното си дъно спрямо еврото

10:54 | 20.03.07 г.
Японската банка няма да увеличи лихвените проценти
Централната банка на Япония няма да променя основните лихвени проценти от 0,5 на сто, съобщи днес президентът на банката Тошихико Фукуи. Лихвените проценти на островната държава са най-ниски сред големите световни икономики.

Фукуи коментира пред агенция Bloomberg, че решението на борда на директорите на банката да не променят цените на заемите е било единодушно. По думите му лихвите ще останат непроменени и за в бъдеще, тъй като японската икономика е стабилна и няма нужда от намеса на централната банка.

Новината, че няма да има растеж на лихвените проценти, обезцени йената спрямо всички 16 активно търгувани валути.

Перспективите лихвените проценти да се запазят същите, както и инвеститорският оптимизъм за стабилността на световната икономика, върнаха доверието в carry trades, което понижи йената.

Според Масаро Хамасаки, анализатор в Toyota Asset Management Co., йената ще продължи пътя си надолу.

Японската валута стигна двуседмичното си дъно спрямо еврото от 156,95. Към 10:20 часа българско време USD/JPY се търгуваше на 117,902 а EUR/JPY 156,77.

„В момента съществуват предпоставки за възвръщане на carry trades“, коментира Грег Гибс, валутен анализатор в ABN AMRO Holding NV.

Днес може да очакваме леко отслабване на долара поради очакванията за по-ниски данни за начално жилищно строителство в САЩ за месец февруари. Информацията излиза днес в 14:30 часа българско време и прогнозите на експерти са за спад.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още