IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските пазари отвориха на по-високи нива от петъчната сесия

Причина за инвеститорския оптимизъм е вероятността от Федералния резерв да съобщят, че ще намалят лихвените проценти

17:54 | 19.03.07 г.
Щатските пазари отвориха на по-високи нива от петъчната сесия
Dow Jones Industrial Average до момента се котира с 0,79 на сто по-високо от петъчното му затваряне. S&P 500 отбеляза ръст от 0,91 на сто и до момента е 1 399,57. Технологичният индекс Nasdaq прибави 0,95 на сто от началото на щатската пазарна сесия, отворила в 16:30 българско време.

Причина за инвеститорския оптимизъм са слухове за няколко големи сливания на Wall Street.

Service Master Co., най-голямата фирма за градински услуги в САЩ, прие оферта за сливане, финансирана от Clayton Dubilier & Rice Inc.

Друго голямо сливане е това на TXU Corp. и Kohlberg Kravis Roberts & Co, което още не е финализирано. Книжата на тексаската TXU Corp. скочиха поради спекулации, че ще се появи и нова оферта на пазара.

Друга причина за инвеститорския оптимизъм е шансът от Федералния резерв да съобщят, че ще намалят лихвените проценти в четвъртък тази седмица.

Ако това стане, компаниите ще могат да вземат заеми с по-ниски лихви, което ще увеличи и техните печалби.

До момента пазарът и експертите са раздвоени при прогнозите за възможен ход на Фед. Вариантите са два – или намаление, или поддържане на досегашните нива от 5,25 на сто.

Големият въпрос в тази ситуация е дали Централната банка на САЩ ще реши да стимулира проблемната икономика на страната, като намали цените на заемите или пък (ако от Фед се чувстват комфортно с досегашните темпове на икономиката) ще внимава да не създаде инфлационно напрежение и в такъв случай ще остави лихвите непроменени.

До момента никой сериозен анализатор не прогнозира увеличение на лихвите.

Валутните пазари реагираха на оптимизма на Wall Street и USD/JPY се покачи до 117,605. В 16:30 часа българско време кросът се търгуваше на 117,305.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още