IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Словашката крона – най-поскъпналата валута в света за миналата година

За последните 12 месеца словашката крона е поскъпнала с 24 на сто спрямо щатския долар

13:54 | 19.03.07 г.
Словашката крона – най-поскъпналата валута в света за миналата година

Словашката валута е поскъпнала с 14 на сто спрямо еврото за миналата година. Днес в Братислава тя повиши стойността си спрямо единната валута с 3,3 на сто. Втора и пета по повишение са съответно унгарската и полската валути.

Кроната се търгуваше на 32,96 крони за евро днес, като на 16 март тя бе 33,96.

Причината за стремглавото поскъпване на кроната бе решението миналата седмица на ЕК да позволи на Словакия да ревалвира валутата си с 8,5 на сто по-високо от досегашната стойност като новата стойност е 35,4424 за евро.

Според изискванията на Европейския съюз короната не може да варира повече от 15 на сто над или под предварително обявената котировка за евро. Това е и едно от условията за приемане на еврото.

За последните 12 месеца словашката крона е поскъпнала с 24 на сто спрямо щатския долар.

Според специалисти кроната ще продължи да поскъпва поради големия обем на износа от страната. След като Пежо, Ситроен и Киа отвориха фабрики в Словакия, растежът на икономиката за миналата година е 8,3 на сто.

Високата стойност на валутата, от друга страна, ще помогне да се намали инфлацията в Словакия, тъй като това ще понижи стойността на вносните продукти в страната.

Според данните от февруари т.г. 12-те предходни месеца показаха ръст на цените от 3,9 на сто. За да приеме единната валута, Словакия ще трябва да поддържа ниво на инфлацията, по-ниско от 2,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още