IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в САЩ за месец февруари с ръст от 0,4 на сто

Основният индекс на потребителските цени също регистрира повишение от 0,2 на сто

15:04 | 16.03.07 г.
Инфлацията в САЩ за месец февруари с ръст от 0,4 на сто

Индексът на потребителските цени в САЩ показа ръст от 0,4 на сто за месец февруари спрямо януари т.г. В 14:30 часа българско време излязоха официалните данни, които са най-адекватният измерител на инфлацията. Прогнозата на експерти бе за по-слабо увеличение от 0,3 на сто.


Основният индекс на потребителските цени, който изключва волатилните цени на хранителни и енергийни продукти, също отчете ръст от 0,2 на сто. Тук индикаторът се препокри с прогнозата на експертите.

Индексът на потребителските цени е един от най-важните и най-следените икономически индикатори от Федералния резерв. Високите му стойности обикновено предвещават намеса на централната банка и увеличение на основните лихвени проценти, което пък от своя страна повишава търсенето на валутата на страната.

Данните за инфлацията бяха категоризирани от експерти като „изключително меки“ и нямаха особен ефект върху валутните пазари.

Тези резултати най-вероятно ще успокоят инвеститорите и няма да сме свидетели на увеличение на лихвените проценти в САЩ, които биха имали негативен ефект върху нестабилната за момента американска икономика.

Към 14:35 EUR/USD се търгува на 1,3328 а USD/JPY – 116,74 без особени изменения.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още