IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът падна до най-ниската си стойност спрямо еврото от 3 месеца насам

Според анализатори еврото в момента е разумна инвестиция

10:17 | 16.03.07 г.
Доларът падна до най-ниската си стойност спрямо еврото от 3 месеца насам
Въпреки повишаването на американските фондови пазари вчера доларът поевтиня спрямо еврото и йената. За изминалата седмица щатската валута загуби 1,3 процента от стойността си спрямо еврото.

Към 9:40 българско време EUR/USD се търгува за 1,3302, което е най-ниската стойност за последните три месеца. Вчера валутният крос бе 1,3240.

Причина за повишението на единната валута бяха спекулации, че Аксел Уебър, член на Управителния съвет на Европейската централна банка, ще даде знак днес за ново увеличение на лихвените проценти в еврозоната. Уебър, който ще говори днес в Индия, коментира по-рано тази седмица, че политиката на ЕЦБ не е достатъчно агресивна към инфлацията. Това може да означава, че ЕЦБ се готви за ново увеличение на лихвените проценти, което ще доведе и до поскъпване на еврото. На 8 март централната банка повиши лихвените проценти за седми път от декември 2005 насам до 3,75 на сто.

Според Нобуо Ибараки, заместник директор на Nomura Trust & Banking Co. Ltd., еврото в момента е разумна инвестиция, защото „някои от основните хора в ЕЦБ са дали сигнали за ново увеличение на лихвените проценти“. Пред Bloomberg анализаторът прогнозира, че очаква EUR/USD да стигне до 1,34 през следващите месеци.

Йената също се повиши вчера, след като падащият Nikkei 225 разклати доверието на carry trade инвеститорите и те ликвидираха част от позициите си. Това доведе до ново търсене на йената и тя се повиши спрямо новозеландския долар до 81,45 йени за долар. В началото на тази седмица тя бе 81,72. Тази седмица йената поскъпна с 0,8 на сто спрямо британския паунд до 226,80 йени за стерлинг.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още