IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С 22 хил. се повиши броят на новите работници в Австралия през февруари

Австралийската икономика е нараснала с 1 на сто за четвъртото тримесечие на 2006

12:54 | 15.03.07 г.
С 22 хил. се повиши броят на новите работници в Австралия през февруари
С 22 000 се е повишил броят на започналите работа в Австралия през февруари, след като през предходния месец броят им се понижи с 4 800, съобщи агенция Bloomberg.

Нивото на безработица за февруари е 4,6 на сто. Така 10,4 млн. от всички 20,8 млн. души в Австралия имат работа.

Огромното потребление на суровини в Азия е причина за най-бързия растеж на икономиката и на заетостта в Австралия от 17 години насам. Бурното строене на мини, петролни рафинерии, пътища и пристанища през последните години създаде огромно търсене на работна ръка. С това се увеличиха и заплатите, което, от своя страна, създаде и инфлационен натиск и централната банка увеличи лихвите на няколко пъти с цел да спре повишаването на цените.

Информацията за заетостта от днес повлия на австралийския долар и той се повиши заради спекулации, че високите заплати ще са предпоставка за инфлация, което ще накара Австралийската централна банка да повиши лихвените проценти още веднъж. Така австралийската валута днес стигна до нива от 1,6720 австралийски долара за евро и се разменяше за 0,789 щатски долара. Това бе повишение от 40 пипса спрямо долара и 100 пипса спрямо еврото.

Австралийската икономика е нараснала с 1 на сто за четвъртото тримесечие на 2006 спрямо третото. Икономиката на страната расте, въпреки че централната банка увеличи лихвените проценти още веднъж през ноември 2006 г.

Въпреки рисковете от инфлация обаче 18 от 24-те икономисти, запитани от Bloomberg, коментираха, че Централната банка на Австралия ще остави лихвите на досегашното ниво от 6,25 на сто.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още