IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Йената поскъпна до най-високата си стойност от една седмица

Когато нещо застрашава carry trades сделки, като страхове от рецесии или висока волатилност по пазарите, може да очакваме йената да поскъпва

11:49 | 14.03.07 г.
Йената поскъпна до най-високата си стойност от една седмица

Проблемите в сферата на жилищното кредитиране в САЩ изстреляха йената нагоре, след като инвеститорите започнаха да затварят carry trade позиции.

Притеснени от несигурната ситуация с американската икономика, трейдърите започнаха да ликвидират активите си в САЩ (а и в други страни с висок лихвен процент) и да купуват обратно йени, за да погасят нисколихвените си заеми в Япония.

Тъй като лихвите в Япония са значително ниски – около 0,5 на сто, това правеше йената изключително добра базисна валута за инвестиции от типа carry trade. Инвеститори използваха йени за закупуване на високолихвени активи в други страни с по-високи лихвени проценти.

Сега обаче високата волатилност на валутните пазари, а и възможността американската икономика да влезе в рецесия карат инвеститорите да бъдат по-консервативни и да ликвидират своите carry trade позиции в Америка. Така освободените долари се наливаха обратно в йени, за да се погасят задълженията към японските банки. Това накара и йената да се повиши вчера и днес до 115,975 йени за долар и 153,12 йени за евро. В 0:00 часа българско време вчера японската валута се търгуваше около 117,61 йени за долар и 155,22 йени за евро.

В интервю пред Bloomberg Тобиас Дейвис, главен валутен търговец в Custom House, заяви, че в момента купува йени. Според него ликвидирането на carry trade позиции ще продължи и това ще тласка йената нагоре през следващите месеци. Според Дейвъс доларът ще продължи да пада, като все повече инвеститори ликвидират carry trade позиции и продават долари, за да закупят йени.

Когато нещо застрашава carry trades (като страхове от рецесии или висока волатилност по пазарите), може да очакваме йената да поскъпва.

Едно от нещата, които може да върнат carry trade-а отново на пазара, е евентуално повишение на лихвените проценти в САЩ.

Затова информацията, която излиза утре и вдругиден за инфлацията в САЩ ще бъде от голямо значение за валутните пазари. Консенсусната прогноза е за ръст на цените от 0,3 на сто. Ако обаче инфлацията се окаже по-висока, това ще увеличи спекулациите за възможна намеса на Федералния резерв и увеличение на лихвените проценти. Това ще има потенциала да върне сделки от типа carry trade отново на пазара, тъй като инвеститорите ще видят по-голяма печалба в тях.

Разбираемо йената поскъпна най-много спрямо новозеландския долар (наричан още киви), която е една от високолихвените валути. Високите лихвени проценти в Нова Зеландия (7,5 на сто) я правеха обект на много carry trades. Сега обаче, подобно на ситуацията в САЩ, инвеститорите продават кивито и купуват обратно йената.

Другата нисколихвена валута – швейцарският франк, също поскъпна. Спирането на carry trade-a оскъпи франка спрямо високолихвените британски паунд, евро и южноафрикански ранд. Така към 10:50 часа българско време кросовете GBP/CHF, EUR/JPY се търгуваха съответно за 2,3405 и 1,6061.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още