IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно в САЩ за февруари с по-нисък ръст от прогнозите

Доларът падна малко след като данните излязоха

15:21 | 13.03.07 г.
Продажбите на дребно в САЩ за февруари с по-нисък ръст от прогнозите

Продажбите на дребно в САЩ за февруари са с 0,1 на сто повече от тези през януари, съобщиха от националното статистическото бюро. Прогнозата на повечето експерти бе за по значително повишение от 0,3 на сто.

Индикаторът, измерващ промяната в продажбите на дребно в САЩ, е един от най-важните за американската икономика, тъй като около две трети от щатското БВП се формира от продажби на територията на страната.

Индикаторът се следи отблизо от валутните инвеститори, тъй като дава сигнали за евентуална намеса на Федералния резерв. Ако продажбите на дребно са по-малки от очакванията, централната банка може да намали (или задържи на същите стойности) основните лихвени проценти с цел да стимулира забавената икономика. В случай че основните лихвени проценти паднат, то стойността на валутата също пада и обратното.

Причините за по-ниските стойности на продажбите са високите цени на бензина, които отклониха част от средствата на американците за други покупки. Така, ако се изключат разходите за бензин и автомобили, общата стойност на продажбите в САЩ всъщност е намаляла с 0,3 на сто. Доларът падна малко след като данните излязоха.

Доларът се понижаваше през втората половина на деня след информацията за проблеми при ипотечните кредитори в САЩ.

Комисията по ценни книжа в САЩ (SEC) обяви днес около обед, че разследва New Century, един от най-големите жилищни кредитори в Америка. Вчера от New Century обявиха, че нямат достатъчно наличност, за да посрещнат част от задълженията си. Също така от компанията заявиха, че спират да отпускат по-рискови заеми, което е и основната дейност на New Century.

Друга ипотечна компания - Accredited Home, обяви, че ще забави месечния си доклад и ще се опита да намали разходите си, като съкрати част от служителите си.

Тези новини бяха интерпретирани от инвеститорите като предвестници на възможна криза в жилищния сектор на САЩ и към 12:00 часа доларът започна да пада. Към 15:00 часа USD/JPY се търгува за 116,86 а EUR/USD - за 1,3205, след като около обяд стойностите на двата валутни кроса бяха съответно 117,38 и 1,3161.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още