IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японската икономика расте с по-бързи темпове от прогнозите

Търговския баланс за месец януари е нараснал значително

13:13 | 12.03.07 г.
Японската икономика расте с по-бързи темпове от прогнозите

Ръст от 5,5 на сто отбелязва японската икономика за миналата година, обяви днес финансовото министерство на страната. Прогнозата на експерти бе за по-скромно увеличение от 4,8 на сто.

Търговският излишък по текущата сметка на страната е нараснал за януари с близо 50 на сто спрямо същия месец на миналата година на 1,19 трлн. йени (10,1 млрд. долара). Прогнозата на Bloomberg бе излишъкът да бъде 1,04 трлн. йени.

Текущата сметка измерва потока на стоки, услуги и инвестиции между Япония и останалия свят.

Търговският баланс, който измерва разликата между вноса и износа само на стоките (а изключва инвестиции и услуги), за месец януари е нараснал значително - от дефицит от 215 млрд. йени през януари 2006 той се е превърнал в излишък от 114 млрд. йени.

Това е най-големият растеж на японската икономика от три години насам. Основен фактор в увеличението е завишеното търсене на японски стоки в чужбина. Износът на стоки е нараснал с 18,2 на сто, като основните износни продукти за 2006 са автомобили, електроника и стомана.

Големите японски компании продават повече от продукцията си в чужбина. 63 на сто от продажбите на Toyota са извън Япония за 2006, а на Sony - 70 на сто.

Основният двигател на японската икономика е износът, а домашното потребление представлява много по-малък процент от БВП в сравнение с икономиките на други големи държави. Поради това пазарите следят по-слабо индикатора за потребителското доверие на островната нация. За февруари той е регистрирал лек ръст от 0,3 пункта до 48,4.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още