IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поскъпването на тортилята срина мексиканското песо

Тортилята е основна съставна част на местната кухня и поскъпването и оказва силен инфлационен натиск

12:46 | 05.03.07 г.
Автор - снимка
Създател
Поскъпването на тортилята срина мексиканското песо

Рязкото поскъпване на тортилята в Мексико, която е основна съставна част на местната кухня, води до спад на мексиканското песо, съобщават от Bloomberg.

Цената на тортилята се повиши с 5,9% през януари (най-силният ръст за последните осем години), повлияна от високите цени на царевицата.

Повишението оказва силен инфлационен натиск и допълнителен негативен ефект върху местната валута, като се има предвид и спадът на облигационния пазар. Песото поевтиня с 2,3% през февруари до ниво от 11,2165 за един щатски долар.

Според анализатори, цитирани от Bloomberg, съществува риск от по-продължително поскъпване на хранителния продукт, което би довело до силно инфлационно напрежение. Чуждестранните инвеститори биха изтеглили средства от страната при подобна ситуация, което още повече ще утежни позициите на местната валута, смятат още експертите.

Забавянето на икономическия растеж в САЩ, който е основният външнотърговски партньор на Мексико, също оказва отрицателно въздействие върху местната икономика с намаляването на износа и по-ниските парични потоци постъпващи в страната от работещите в САЩ емигранти. Мексиканските граждани в чужбина са изпращали на своите близки средно по 2 млрд. долара на месец през 2006 година.

Президентът на страната Фелипе Калдерон сключи договор за замразяване на цените с производителите на тортиля в страната, с цел да стабилизира ситуацията. Според договора, максималната цена на тортилята на дребно е фиксирана на 8,5 песо (0,76 долара) за килограм. Договорът изтича в края на април, когато според анализатори може да си очаква ново рязко повишение на цените.

Междувременно царевицата продължава да поскъпва на международните стокови пазари. За последните осем месеца е отчетено повишение от 16%, което до голяма степен е резултат от засиленото търсене от страна на производителите на биоетанол. Това се отразява и на цените на други стоки, като фуража, яйцата, пилешкото и говеждото месо.

През февруари годишната инфлация в Мексико достигна 4,1%, което е над целевия диапазон на Централната банка от 2 до 4%. От финансовата институция заявиха през февруари, че може да се наложи повишение на основния лихвен процент, който към момента е на ниво от 7%.

Тортилята е най-широко консумираният продукт в региона през последните хиляда години, като разпространението му датира от времето на маите, които са владеели голяма част от южната част на днешно Мексико. Около половината от дневните калории на средностатистическия мексиканец се падат на тортилята. Хлебното изделие се произвежда от царевично брашно, сода и вода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още