IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Йената реализира най-висок ръст за последните 14 месеца

Причината за бурния растеж е, според специалисти, цитирани от Bloomberg, че инвеститори купуват йени, за да погасят давания в други валути

13:04 | 02.03.07 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Кросът USD/JPY достигна нива от 117.65. Тази седмица растежът на йената спрямо долара е почти 3%, което е най-високият ръст от втората седмица на декември 2005 година.

Причината за бурния растеж е, според специалисти, цитирани от Bloomberg, че инвеститори купуват йени, за да погасят давания в други валути. Инвеститорите в момента предпочитат да вземат заеми в йени, тъй като лихвените проценти в Япония са от порядъка на половин пункт (следващият най-нисък лихвен процент е в Швейцария - около 2%). Това оказва натиск върху йената и бе една от причините за растежа й спрямо останалите валути.

Най-голям беше ръстът на йената спрямо южноафриканския ранд - 5.9%, следван от 4.9% поскъпване спрямо новозеландския долар.

Спадът на фондовия пазар в Япония също оказа влияние върху йената. Разпродажбата на акции на Токийската борса освободи част от капиталите, вложени в други финансови инструменти (акции, облигации, стокови фючърси и др.), и част от инвеститорите ги пренасочиха към валутните пазари.

Растежът спрямо еврото бе по-малък – 2.9%. Йената достигна нива от 154.90, като в началото на седмицата се търгуваше на 159.38 йени за евро.

Това преоцяняване на йената е причина за тревоги в Япония, тъй като износителите се опасяват, че приходите от износ ще намалеят. Фокусираната върху износа икономика на Япония има нужда от ниски нива на йената, тъй като това прави японските стоки конкурентоспособни в чужбина. Затова някои специалисти очакват скорошна намеса на централната банка на Япония, която да върне йената до по-ниските й нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още