IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БВП на Франция с ръст от 2% за 2006 г.

Френските компании смятат да увеличат инвестициите си със средно 5% през тази година спрямо предварително обявени намерения за ръст от 2 на сто

12:13 | 20.02.07 г.
Автор - снимка
Създател
БВП на Франция с ръст от 2% за 2006 г.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Франция отбелязва ръст от 2% за 2006 г. благодарение на растежа от 0,6 на сто за четвъртото тримесечие, дължащ се на силните външна търговия, потребление и инвестиции. Това показаха обявените днес данни от статистическия институт на страната, които не излязоха извън очакванията за ръст от 0,6-0,7% на БВП за последното тримесечие на 2006 г.

Разходите на домакинствата, които традиционно са основният двигател за растежа на френската икономика, са се увеличили с по-малък темп отколкото за третото тримесечие (+0,4% спрямо +0,6%), допринасяйки с 0,2 пункта за покачването на БВП за последните три месеца на миналата година. С доста по-силен растеж са инвестициите на нефинансовите институции (+1,1% след -0,8%), разходите на държавните институции (+2,1% спрямо -0,6%), износът (+1,2% след -1,3%), а също и вносът (+0,3% след -0,6%).

„Перспективите пред френската икономика са обещаващи. Очакваме годишен ръст за 2007 от 2,1%. Инвестициите продължават да допринасят значително за икономиката. Скорошно проучване на националната статистика показа, че компаниите смятат да увеличат вложенията си със средно 5% през тази година спрямо предварително обявени намерения за ръст от 2 на сто“, коментира пред АФП Силван Боайе, икономист във френската банка Natixis.

По думите му дори и при риск от забавяне на световното търсене на френски стоки вътрешното потребление ще остане силно и сериозни сътресения в това отношение не се очакват.

В четвъртък се очаква да бъдат обявена информация за растежа и на немската икономика. Предвижданията са за потвърждаване на силните данни за ръст от 0,9% за четвъртото тримесечие на 2006 г.

Като се има предвид доброто състояние на икономиката на еврозоната, Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще повиши два пъти основната лихва с 25 пункта през март и през юни“, смята още Броайе. 

След публикуването на данните единната валута отчете спад до 1,3131 спрямо щатския долар от 1,3170 непосредствено преди това. Към момента еврото се разменя за 1,3146 долара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още