IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакванията за политиката на Японската централна банка са разнопосочни

Решението за лихвения процент в страната се очаква да бъде обявено в сряда

13:18 | 19.02.07 г.
Автор - снимка
Създател
Очакванията за политиката на Японската централна банка са разнопосочни
Очакванията за решението на Японската централна банка относно лихвения процент, което предстои да бъде обявено в сряда, са разнопосочни, пише Bloomberg.

Според проучване на агенцията, 26 от запитаните общо 49 експерти са на мнение, че финансовата институция ще запази лихвите непроменени на ниво от 0,25%. Лихвените фючърси на Credit Suisse показват обаче, че шансът за повишение е около 61%.

На предишното си заседание японските централни банкери взеха решение за запазване на лихвения процент, въпреки че консенсусните очаквания бяха за повишение от 25 базисни пункта.

Някои експерти са на мнение, че силният икономически растеж на Япония ще накара централната банка да предприеме рестриктивни мерки и да повиши лихвите, респективно цената на капитала в страната. Според други обаче инфлацията все още не е достатъчно висока, за да оправдае подобна стъпка.

През декември основният индекс на потребителските цени отчете повишение от 0,1% спрямо 0,2% за предходния месец, повлиян от по-ниските цени на петролните продукти. Някои анализатори считат, че евтиният петрол може да доведе до задържане на ценовото равнище в страната и дори спад през следващите месеци.

Японското правителство призова централните банкери да следват общите стратегически цели и да не предприемат действия, които биха могли да попречат на икономическото развитие. Евентуално повишение на лихвите от страна на банката ще се възприеме като непопулярна стъпка.

Брутният вътрешен продукт на Япония отбеляза ръст от 4,8% на годишна база към края на четвъртото тримесечие на 2006. Потребителските и инвестиционните разходи за периода нарастват съответно с 1,1% и 2,2%.

През юли миналата година Японската централна банка повиши основния лихвен процент с 25 базисни пункта до 0,25%, което бе първото увеличение за последните 6 години.

Днес йената отчете леко понижение до ниво от 119,62 йени за един щатски долар, след като в края на миналата седмица поскъпна до 118,97 - най-високата стойност от 10 януари насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още