IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Молбите за помощи за безработица в САЩ се повишават до 357 000

Повишението е най-силното от септември 2005 година насам

17:34 | 15.02.07 г.
Автор - снимка
Създател
Молбите за помощи за безработица в САЩ се повишават до 357 000

Първоначалните молби за помощи за безработица в САЩ са 357 000 за седмицата до 10 февруари, показват данните на Министерството на труда в страната.

Данни за подадените молби бяха публикувани в 16 часа българско време. Британското издание The Economist предрече миналата седмица ръст на подадените молби за първи път само с 3 000 (до 314 000 от 311 000 за предходната седмица). Реалните цифри от днес обаче бяха доста по-високи. С 44 000 повече молби са подадени в сравнение с миналата седмица и така броят на хората, които подават молба за първи път, стана 357 000 души. Дори най-негативните прогнози стигаха само до 325 000 според Bloomberg. Това увеличение е най-голямото от септември 2005 година насам. Тези негативни цифри бяха отбелязани както от финансовите специалисти в Америка, така и от световните валутни пазари.

Причината за драстичното увеличение на молбите за помощи според специалисти е лошото време в щатите от Средния Запад и неговият негативен ефект върху земеделските култури. Очаква се трендът да продължи, тъй като един от най-големите автомобилни производители в САЩ - DaimlerCrysler AG, обяви, че до 2009 година ще съкрати 13% от работната си сила.

Една от най-важните личности във финансовия свят - Бен Бернанке, президентът на Федералния резерв на САЩ, изрази своите страхове от възможен инфлационен риск. Това изказване може да бъде интерпретирано по няколко начина. Традиционната контрамярка на високата инфлация, която Федералният резерв може да предприеме, е да повиши краткосрочните лихвени проценти, което, от своя страна, би увеличило цената на долара спрямо останалите валути на международните пазари, тъй като по-високата възвръщаемост в Америка ще привлече повече международни инвеститори. От друга страна, възможно е Федералният резерв да намали краткосрочните лихвени проценти, тъй като това може да стимулира текущата проблемна икономическа ситуация в страната.

Валутният пазар реагира на новината според очакванията и доларът, от излизането на доклада в 9 часа нюйоркско време, загуби 15 пипса спрямо еврото и повече от 45 пипса спрямо японската йена до нива съответно от 1,3150 и 119,50.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още