IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в Германия падна под 2% за 2006 г.

Инфлацията за миналата година до голяма степен се дължи отново на скъпите енергийните продукти

11:06 | 17.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Германия падна под 2% за 2006 г.

Инфлацията в Германия за изминалата година премина под прага от 2%, показват окончателните данни, обявени днес от статистическото бюро на страната.

Потребителските цени са се увеличили с 1,7 на сто за 2006 г.

Германия, която традиционно е една от страните в еврозоната с най-ниска инфлация, отчете инфлация от 2% за 2005 г., завишена от увеличаващите се енергийни цени. За сравнение, инфлационното равнище за 2004 г. бе 1,6%, а за 2003 г. - 1,1%.

Инфлацията за миналата година до голяма степен се дължи отново на енергийните продукти, като без ефекта от тяхното поскъпване, нивото би възлязло само на 0,9%. Петролните продукти са поскъпнали средно с 6,5 на сто за периода, но цената на газа е скочила със 17,7 на сто.

По-силно от очакваното са поскъпнали още хранителните продукти, особено плодовете (+2,4%) и зеленчуците (+8,2%).

Забавянето на инфлацията в страната би могло да е краткосрочно, като се очаква цените да продължат да се увеличават след въведеното от януари увеличение на ДДС от 16 на 19 на сто, прогнозират анализатори, цитирани от АФП. Впрочем Европейската централна банка продължава да вижда инфлационни рискове в еврозоната и се счита, че е започнала да подготвя пазара за нови повишения на лихвените равнища през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още