IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията във Великобритания с най-голям ръст от десетилетие

Индексът на потребителските цени се покачи до 3 на сто през декември на годишна база

15:05 | 16.01.07 г.
Инфлацията във Великобритания с най-голям ръст от десетилетие
Инфлацията във Великобритания, измерена чрез индекса на потребителските цени, се покачи до 3 на сто през декември на годишна база, показаха данните на статистическия институт на страната.

Това е и най-високият темп на нарастване на индекса от 1997 г. насам, когато стартира неговото изчисляване. Анализатори и икономисти очакваха повишение от 2,9 на сто.

Според статистическия институт причината за високия темп на нарастване на инфлацията е увеличаването на цените на домашното обзавеждане и транспорта.

Индексът на цените на дребно нарасна до 4,4% през декември на годишна база от 3,9% през ноември, което е най-високата стойност от 1991 г.

В сравнение с ноември индексът на потребителските цени нараства с 0,6 на сто. Миналия четвъртък Английската централна банка изненадващо повиши лихвеното равнище с 25 базисни пункта до 5,25%, което е трето повишение от август насам, с цел ограничаване на инфлацията в страната.

В момента британският паунд се се разменя срещу 1,9664 долара, а едно евро - за 0,6589 паунда.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още