IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БВП на Германия с най-силен ръст за последните шест години

Най-голямата европейска икономика отчита ръст от 2,5% на годишна база спрямо 0,9% за 2005 година

13:40 | 11.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
БВП на Германия с най-силен ръст за последните шест години
Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия за 2006 година бележи най-силното си повишение за последните шест години, показват предварителните данни на федералното бюро по статистика.

Най-голямата европейска икономика отчита ръст от 2,5% на годишна база спрямо 0,9% за 2005 година. Повишението се дължи както на ръста на производството в страната, така и на засиленото вътрешно потребление. За разлика от предходните няколко години обаче, местното търсене оказва значително по-силно влияние върху растежа (1,7%), отколкото износът (0,7%). Това се дължи основно на нарастването на инвестициите, но също така и на потреблението на домакинствата, което се увеличава с 0,6 на сто за разлика от предходните три години, през които бе почти без изменение.

Всички сектори на икономиката допринасят за повишението, с изключение на земеделието, горското стопанство и рибовъдството, които бележат спад от общо 3,5% на годишна база, съобщават още от бюрото по статистика.

Външната търговия също се развива в позитивна посока – износът нараства с 12,4% за годината, а вносът – с 12,1%. В резултат приносът на нетния износ в нарастването на БВП възлиза на 0,7% за 2006 в сравнение с 0,4% за 2005 година.

Разполагаемият доход на домакинствата за миналата година се повишава с 1,7%, а личните разходи за потребление нарастват по-силно - с 2%. В съотвествие делът на спестяванията намалява за първи път от 2000 година насам – от 10,6% през 2005 на 10,5% през 2006 година.

През следващата година е възможно известно забавяне на растежа на най-голямата европейска икономика, смятат анализатори. Основните причини са свързани с високия курс на еврото, оказващ негативно влияние на местните износители, както и повишението на данък добавена стойност, което би могло да се отрази неблагоприятно на местното потребление. Също така се очакват и нови повишения на лихвите в еврозоната, които биха повишили цената на финансирането за бизнеса.

Днес еврото добави 0,3% към стойността си спрямо щатския долар и към момента се търгува на ниво от 1,2967. През 2006 година единната валута поскъпна с над 11% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още