IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австралийският долар поскъпна след позитивни данни за заетостта

Безработицата в страната се задържа на 30-годишен минимум от 4,6 на сто

11:46 | 11.01.07 г.
Автор - снимка
Създател
Австралийският долар поскъпна след позитивни данни за заетостта
Австралийският долар поскъпна след добрите данни за заетостта в страната, публикувани днес. През декември в Австралия са създадени 44 600 нови работни места спрямо 43 000 за предходния месец, а нивото на безработица се задържа на 30-годишен минимум от 4,6 на сто, според местното бюро по статистика.

Очакванията на анализаторите бяха за повишение на общата заетост с 15 000 и безработица от 4,7%. Изминалата година е най-добрата за пазара на труда в страната от 1989 насам. Според наблюдатели, вероятността от ново повишение на основния лихвен процент от страна на Австралийската централна банка се увеличава, тъй като тененцията остава в посока на стабилна икономическа експанзия.

На заседанието на финансовата институция през ноември бе предприето третото повишение за 2006 година до 6,25%, с цел задържане на инфлационните процеси. Едномесечните лихвени фючърсни контракти показват, че пазарните участници оценяват вероятността от ново повишение на лихвите на 6 февруари, когато е следващото заседание на банката, на 48%. Стойността на показателя вчера бе 34%.

Тази седмица австралийският долар бе подкрепен и от данните за потребителското доверие, което достигна 17-месечен максимум, повишаващия се износ и нарастването на разрешителните за строителство в страната.

Австралийският долар поскъпна с 0,6% спрямо зелената валута днес, като към момента се търгува на ниво от 0,7818 щатски долара. Според анализатори евентуален пробив на нивото 0,8000 би бил силно позитивен сигнал, тъй като австралийската валута се е търгувала само веднъж над тази стойност за последните 10 години – на 18 февруари 2004 година, когато достига 0,8005 за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още