IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Словашката крона поскъпва преди евентуалното присъединяване към еврозоната

Словашката крона поскъпна с 9% спрямо еврото от началото на годината и с 18 на сто спрямо щатския долар

12:36 | 27.12.06 г.
Автор - снимка
Създател
Словашката крона поскъпва преди евентуалното присъединяване към еврозоната

Словашката крона бележи най-силното си годишно повишение спрямо еврото от въвеждането на единната валута през 1999 година до момента. Причината е силният икономически растеж в страната и перспективите за присъединяване към еврозоната по-рано от останалите страни в региона, смятат анализатори, цитирани от Bloomberg.

Словашката крона поскъпна с 9% спрямо еврото от началото на годината и с 18 на сто спрямо щатския долар. Едно евро се разменя за 34,37 крони към момента.

Икономиката на страната регистрира рекордно повишение от 9,8% на годишна база към края на третото тримесечие на 2006 година, подкрепен от големи чуждестранни инвеститори като PSA Peugeot Citroen, Volkswagen AG и Kia Motor Corp. Управляващата социал-демократическа партия, която спечели изборите през юли, заяви намеренията си за въвеждане на единната валута в Словакия през 2009 година.

Брутният вътрешен продукт на страната възлиза на около 46 млрд. долара. Ръстът през последните години надвишава този на останалите страни в региона като Полша, Чехия и Унгария. Към момента правителството е в преговори с южнокорейската компания Samsung за изграждане на завод за производство на течнокристални монитори, като се очаква инвестицията да възлезе на над 400 млн. евро.

Намаляващата безработица и повишението на личните доходи в страната водят до ръст на инфлацията, което бе и причината за четирите повишения на основния лихвен процент през тази година с общо 1,75 процентни пункта до 4,75 на сто. Доходността по петгодишните държавни облигации на Словакия е с 30 базисни пункта над тази на германските ДЦК с идентичен матуритет. За сравнение, доходността на чешките държавни облигации превишава с 60 базисни пункта тази на германските.

Според анализатори ръстът на словашката крона и спадът в цените на енергийните стоки ще помогнат за понижението на инфлацията в страната, която може да удовлетвори критериите за въвеждане на еврото преди останалите страни, присъединили се към Европейския съюз през 2004 година.

За да се присъединят към еврозоната, страните кандидатки трябва да поддържат годишна инфлация от максимум 1,5% над средната за трите страни в ЕС с най-ниска инфлация, или 2,8% към края на октомври тази година. От словашката централна банка прогнозират средна инфлация от 2,5% за второто тримесечие на 2008 година, когато страната възнамерява да кандидатства за въвеждане на единната валута. Инфлацията за ноември тази година се повиши до 4,3% на годишна база от 3,7% за октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още