IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в Еврозоната за ноември нараства до 1,9% на годишна база

Въпреки нарастването показателят се задържа под целевото ниво от 2%, определено от Европейската централна банка

13:15 | 15.12.06 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Еврозоната за ноември нараства до 1,9% на годишна база

Индексът на потребителските цени в еврозоната за ноември бележи повишение от 1,9% на годишна база, показват данните на европейското бюро по статистика Eurostat. През октомври годишната инфлация бе на ниво от 1,6%.

В страните от Европейския съюз потребителските цени нарастват с 2,1% на годишна база спрямо 1,8% през октомври. Най-ниска инфлация сред 25-те членки е регистрирана в Малта (0,9%) и Чехия (1%), докато най-висок годишен ръст имат Унгария (6,4%), Латвия (6,3%) и Естония (4,7%).

В рамките на еврозоната най-силно за последните 12 месеца са поскъпнали жилищата (3,6%), образованието (3,5%) и хранителните продукти (3,1%), докато при комуникациите се наблюдава понижение от 2,7 на сто.

Въпреки нарастването на годишната инфлация в еврозоната спрямо предходния месец, тя се задържа под целевото ниво от 2%, определено от Европейската централна банка.

Днес Eurostat публикува и данните за индустриалното производство в еврозоната за октомври, което бележи спад от 0,1% спрямо предходния месец. На годишна база производството регистрира ръст от 3,6 на сто. Месечното понижение се дължи основно на спада в производството на енергия с 1,7%.

Еврото отчете леко повишение спрямо щатския долар до ниво от 1,3121 от 1,3102 непосредствено преди публикуването на данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още