IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Румънската лея е най-поскъпващата валута за 2006 година

Леята регистрира ръст от 20% спрямо щатския долар тази година, подкрепена от ръста на чуждестранните инвестиции

11:22 | 11.12.06 г.
Автор - снимка
Създател
Румънската лея е най-поскъпващата валута за 2006 година
Румънската лея изпревари останалите европейски валути и по всяка вероятност ще бъде най-поскъпващата парична единица в света за тази година, съобщава Bloomberg.

Леята регистрира ръст от 20% спрямо щатския долар през 2006 година до нов шестгодишен максимум, подкрепена от инвестициите в страната на чуждестранни компании като Erste Bank, OMV, Renault, General Electric и др. На 8 декември курсът на леята бе на ниво от 2,59 за един долар, регистрирайки седмичен спад от 0,3%. Това бе първото понижение за последните пет седмици.

Според анализатори румънската валута може да поскъпне с още 4% догодина, тъй като голяма част от инвеститорите, които не са имали възможност да насочат своите капитали към страната до момента, ще могат да го направят след присъединяването към ЕС.

Преките чуждестранни инвестиции в Румъния за първите девет месеца на тази година възлизат на 4,9 млрд. евро спрямо 3,7 млрд. евро за същия период на миналата година. Правителството на страната прогнозира, че чуждестранните капиталови потоци ще достигнат рекордните 8 млрд. евро през тази година, а през следващата могат да се удвоят.

Лихвеният диференциал между румънските държавни облигации, деноминирани в евро, и тези на страните от еврозоната се понижи до 43 базисни пункта на 8 декември спрямо 58 базисни пункта преди две години. Миналата година Румъния преустанови издаването на нови държавни облигационни емисии поради отпадането на необходимостта от допълнителни заемни средства. Основният лихвен процент в страната е 8,75% спрямо 5,25% в САЩ и 3,5% в еврозоната.

Брутният вътрешен продукт на човек от населението в Румъния, който е в размер на 5 600 долара, или около една трета от средното ниво за Европа, се очаква да нарасне със 7% за тази година. Според прогноза, цитирана от министър-председателя Калин Търичану, икономиката на страната ще се удвои до 2018 година.

Някои анализатори са на мнение, че основният проблем на страната е значителният дефицит по текущата сметка, който тази година вероятно ще достигне 10% от БВП. Според тях румънската икономика няма да може още дълго да печели от подкрепата на чуждестранните инвеститори.

Засега обаче интересът на чуждите компании остава силен. Втората по големина австрийска банка Erste Bank придоби 62% дял в най-голямата румънска финансова институция Banca Comerciala Romana през октомври за сумата от 3,75 млрд. евро. Очакванията на Erste Bank са за ръст от около 40% на потребителските и 70% на ипотечните кредити в страната за периода 2006-2009 година.

Румъния, която е с население от 22 млн. души, ще бъде втората по големина източноевропейска страна в ЕС след Полша. Леята достигна най-високата си стойност спрямо долара за последните шест години на 28 ноември, след като Германия стана последната страна-членка на ЕС, ратифицирала договора за присъединяване на Румъния към общността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още