IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австралийският долар поскъпна след положителни данни за заетостта

За ноември са наети 36 200 нови служители, което допринася за задържането на безработицата на 30-годишно дъно от 4,6 на сто

12:46 | 07.12.06 г.
Автор - снимка
Създател
Австралийският долар поскъпна след положителни данни за заетостта
Австралийският долар поднови възходящия си тренд днес, след като стана ясно, че работните места в страната са се увеличили с три пъти повече от очакванията на анализаторите през ноември.

За месеца са наети 36 200 нови служители, което допринася за задържането на безработицата на 30-годишното дъно от 4,6 на сто, показват данните на бюрото по статистика в Сидни. Консенсусните прогнози бяха за ръст от едва 10 хиляди и ниво на безработица от 4,8%.

Ръстът в търсенето на кадри вероятно ще доведе до по-силно повишение на заплащането, заявиха от Австралийската централна банка в началото на миналия месец. Институцията предприе три повишения на основния лихвен процент през тази година, а на вчерашното си заседание го запази непроменен на ниво от 6,25%.

През последните четири дни австралийската валута загуби около 1% от стойността си спрямо щатския долар, след като на първи декември достигна 20-месечен връх от 0,7924. Според анализатори причината за спада е прехвърлянето на средства от австралийски активи към новозеландски поради вероятността от повишение на лихвите в другата голяма икономика в тихоокеанския регион.

На днешното си заседание Централната банка на Нова Зеландия запази лихвите на ниво от 7,25%, но управителят Алън Болард заяви, че може да се наложи в близко бъдеще те да бъдат повишени.

Днес австралийският долар добави 0,8% до ниво от 0,7907 спрямо зелената валута. От края на месец март тази година до момента австралийският долар бележи повишение от близо 13%. Новозеландската валута се разменя за 0,6915 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още