IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златото стартира седмицата със седмо поредно повишение

Днес цената на метала с незабавна доставка се повиши с 0,36% до ниво от 641,46 долара за тройунция

10:31 | 27.11.06 г.
Автор - снимка
Създател
Златото стартира седмицата със седмо поредно повишение
Златото регистрира повишение за седма поредна сесия днес след слабото представяне на щатския долар. Зелената валута достигна най-ниската си стойност спрямо еврото от март 2005 г. насам и тримесечно дъно спрямо японската йена.

Според анализатори, цитирани от Bloomberg, позитивният тренд на златото, стартирал в началото на октомври, вероятно ще продължи и през следващата година. Очакванията са за допълнително свиване на лихвения диференциал между еврозоната и САЩ, което би оказало негативно влияние на щатския долар. Златото се приема от пазара като алтернативна инвестиция и по правило поскъпва при спад на зелената валута.

Много от пазарните участници прогнозират понижение на лихвата в САЩ през първото тримесечие на следващата година от сегашните 5,25%. За сравнение, консенсусните очаквания са за две повишения на лихвения процент в еврозоната до месец юли 2007 г. Към момента той е на ниво от 3,25 на сто. Прогнозите за лихвите в Япония са за 1% до края на следващата година спрямо 0,25% към момента.

От началото на тази година златото добави 24% към стойността си, докато доларът поевтиня съответно с 11% спрямо еврото и 1,5% спрямо японската валута. Днес цената на метала с незабавна доставка се повиши с 0,36% до ниво от 641,46 долара за тройунция, което е най-високото от 14 август насам.

Някои анализатори са на мнение, че ако ценният метал приключи годината над 640 долара за тройунция, позитивната тенденция ще се запази. Някои от тях прогнозират нива от 800 долара в края на 2007 г.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още